Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hányadik héten derül ki a baba neme?

Szerző: Babaszoba.hu

2019. március 5. | Frissítve: 2022. február 26.

Forrás: babaszoba.hu

Volt idő, nem is olyan régen, amikor még a baba megszületésének pillanatáig kellett várni arra, hogy kiderüljön milyen nemű a gyerekünk. Ma már ez nem így van, aki szeretné, a terhesség viszonylag korai szakaszában megtudhatja, hogy fiút vagy lányt vár.

Az ember 46 kromoszómával rendelkezik, ebből 22 pár ún. szomatikus, és két nemi kromoszómából tevődik össze. Az hogy kisfiú vagy kislány születik-e, ez a két nemi kromoszóma határozza meg, amelyeket X-nek és Y-nak hívunk. A petesejt mindig egy X, míg a spermium vagy X, vagy Y nemi kromoszómát hordoz. Ha tehát egy petesejtet X kromoszómával rendelkező spermium termékenyít meg, akkor kislányunk lesz (XX), míg ha Y nemi kromoszómát hordoz, akkor fiunk (XY) lesz.
Hányadik héten derül ki a baba neme?
Nem is olyan régen egészen a születés pillanatáig semmit nem lehetett arról tudni, hogy lányunk vagy fiunk születik, ma már azonban viszonylag korán megtudhatják a szülők leendő gyermekük nemét.
A 12.heti ultrahang vizsgálat meglehetősen komplex, ekkor jó eséllyel látható és megállapítható a baba neme. Ha ekkor mégsem elég egyértelmű a helyzet, akkor a magzat nemének kifürkészésére a 16.heti ultrahangon már nagy a valószínűség. Ha árnyékot vet a köldökzsinór vagy rejtőzködik a baba (értsd: olyan pózban van, hogy képtelenség 100 százalékos bizonyossággal megmondani a nemét), akkor a 20.hét jelenthet fordulópontot, ekkor már szinte mindenki meg fogja tudni a születendő gyermeke nemét.
Azok, akik valamilyen non-invazív genetikai vizsgálatot csináltatnak, a baba nemére is rákérdezhetnek, így ők akár már a terhesség 10.hete körül is megtudhatják, hogy lány vagy fiú.
Otthoni vérteszt is megmondja a baba nemét és 100 százalékos bizonyosságot állít magáról: mivel az anya vérében megtalálható a magzat DNS-e, így ha az anyai vérben van Y kromoszóma, akkor fiút vár, ellenkező esetben kislányt. Betöltött 8.héttől alkalmazható a vérteszt, ami hasonlóan működik, mint a vércukorszintmérő, egy csepp vérből ad eredményt.
Kapcsolódó cikkeink a baba neme témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések