Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

12 hetes terhesség

A méhed most már egy grapefruit nagyságával vetekszik..., apropó, gyümölcs! Az első trimeszter vége felé egyre ritkábban jelentkezik az émelygés, a reggeli rosszullét, ezért az étvágy is jelentősen nőhet. Jelentkezhet az egyik jellegzetes terhességi tünet - a "kívánás", amely egyrészt bizarr kombinációkat szülhet ételfronton, másrészt úgy érzed, hogy azonnal hozzá kell jutnod a kívánt ételhez. Megnyugtatásképp: nem történik semmi, ha nem kapsz ecetes uborkát narancslekvárba mártva pár percen belül. Ezeket a vágyakat nemcsak le lehet, de célszerű is legyűrni, hiszen a megkívánt étel gyakran csak üres kalóriákat tartalmaz. Általában a 12. terhességi héten (de mindenképp a 11. és 13. hét között) történik az első ultrahang-szűrés. Célja a magzat életviszonyainak, a terhesség pontos korának megállapítása, illetve a fejlődési rendellenességek szűrése. Mérik a tarkóredő vastagságot, az orrcsontot, megvizsgálják a magzati gerincet. Ha a 12. terhességi hét után találkozol a védőnővel, már meghallgathatod a magzati szívhangokat.
Ha elmúltál 37 éves, akkor kötelező számodra a genetikai tanácsadáson való részvétel. Ha alapos a gyanú ara, hogy genetikai betegség van a babánál, akkor méhlepényből vesznek mintát a 12-13. héten.

12 hetes magzat

Folytatódik az agy intenzív fejlődése, miközben a magzat feje egyre inkább hasonlítani kezd az újszülöttéhez: ezen a héten kialakul az orr és az áll. A belső szervekben jelentős változások állnak be: a baba szervezete először választ ki vizeletet, amelyet a magzatvízbe ürít. A 12 hetes magzat belei már elférnek a hasüregben, és megkezdődik bennük a simaizmok ritmusos mozgása. Ezt perisztaltikának hívják, és az emésztésben fog segíteni.

Jó tudnod

Noha a súlygyarapodás a terhesség egyik kulcskérdésének számít, a hangsúly inkább az egészséges táplálkozáson kell, hogy legyen. Ez vonatkozik a vegetáriánus kismamákra is. Ha eddig nem fogyasztottál húst, most sem kell legyűrni a torkodon a csirkecombot, ám sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanod a kellő fehérjebevitelre, amelynek hiányában károsodást szenvedhet mind a magzat, mind a méhlepény egészséges fejlődése. A tejtermékeken, a sajtokon és a tojáson túl rengeteg fehérje található a hüvelyesekben - a lencsében, a csicseriborsóban, a tofuban - és a diófélékben. Ha úgy érzed, ennek ellenére nem elegendő a fehérjebevitel, igyál minél több joghurtos italt és tejet.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Most, hogy egyre jobban érzed magad, kezdj el rendszeresen mozogni. A legjobb, ha a pároddal kettesben mentek el sétálni, kocogni vagy úszni. Ez egyrészt megkönnyíti a kimozdulást, másrészt biztonságban érzed magad.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések