Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

16 hetes terhesség

A jelenlegi szabályozások szerint, ha már elmúltál 37, akkor genetikai tanácsadásra vagy köteles. Ha genetikai betegséget valószínűsítenek, akkor a méhlepényből vett vizsgálaton túl ezen a héten (de legkésőbb a 17. terhességi héten) amniocentézisre írhatnak ki. A vizsgálat során egy vékony tűt vezetnek be az amnionzsákba, és mintát vesznek a folyadékból. Ez végig ultrahangos ellenőrzés mellett zajlik, hogy a tű meg ne sértse a méhlepényt vagy a magzatot. A vizsgálat segítségével olyan kromoszomális rendellenességek szűrhetők ki, mint például a Down-szindróma. Maga a vizsgálat igen alacsony kockázattal jár - a vetélés lehetősége 0,5-1%-os. Van ún. non-invazív eljárás is a kromoszóma-rendellenesség létének vagy hiányának biztos igazolására, de az OEP nem támogatja, azaz fizetős. Szemben az amniocentézissel ez teljesen kockázatmentes, hisz egy egyszerű anyai vérteszt történik - megvizsgálják az anya vérében fellelhető magzati DNS-t. A vérvétel alapú vizsgálat már a 9. terhességi héttől képes kimutatni, hogy van-e a magzatnál kromoszóma-rendellenesség.

16 hetes magzat

A szemek az arc elülső részére kerültek és a baba - egyelőre csukott szemmel - elkezd pislogni. Megjelentek a szempillák, és kinőtt a szemöldök. A fülek is megérkeztek a nyak tájékáról a fej két oldalára. Az íny alatt már mind a húsz tejfog kifejlődött, és a nyelven ekkor jelennek meg az ízlelőbimbók. Miután a csontok tovább erősödnek, egyre nagyobb az esély arra, hogy az anya megérezze a magzat mozgását. A körmök már mind a kéz, mind a láb ujjain kinőttek.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Lassan láthatóvá válik a pocak: ha van már gyerek a családban, érdemes ekkortájt megosztani vele az új jövevény hírét. Fontos, hogy a féltékenység tompításának érdekében tudatosítsd az elsőszülöttben, hogy a csecsemő nem az ő helyét foglalja el, és hogy a szülők szeretete nem véges, amely mostantól majd kettő esetleg három, vagy több gyerek között oszlik meg. Mutasd meg neki a csecsemőkori képeit és használd ki az alkalmat, ha érdeklődik a kicsi felől, de ne hozd fel a témát magadtól túl gyakran hagyd, hogy kiforrjanak benne az első érzelmi viharok. Mielőtt a baba megszületik, vásároljatok neki egy kis apróságot együtt, amelyet gyermeked saját ajándékaként adhat a kistestvérének.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A gyerekek zaklatottá válnak, ha édesanyjuk szó nélkül tűnik el, akkor is, ha szülni megy. Bármikor indulsz a kórházba (akárcsak egy vizsgálatra is), ne felejtsd el felkészíteni gyermeke(i)det előző nap. Ha hirtelen történik valami, akkor köszönj el tőle, ha alszik, keltsd fel! (Rosszabb lesz neki arra ébredni, hogy Anya egyszerűen eltűnt, talán több napra.)

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések