Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

5 lenyűgöző dolog a harmadik trimeszterből

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 1. | Frissítve: 2022. január 16.

Forrás: babaszoba.hu

A baba már az anyaméhben is gyakorol, megtanul néhány trükköt. A harmadik trimeszterben például már tudja a következő csodálatos és lenyűgöző dolgokat.

A harmadik trimeszter különösen izgalmas, hiszen a fejlődő baba már ekkor elkezd olyan dolgokat gyakorolni, amiket a születése után végezni fog. A motherly.com internetes portál 5 ilyen izgalmas trükköt és történést gyűjtött össze!
5 lenyűgöző dolog a harmadik trimeszterből (Fotó: Getty Images)

Gyorsan növekszik

A baba végtagjai a harmadik trimeszterre már jól fejlettek, ezért most a súlygyarapodással foglalatoskodik a kicsi. A terhesség utolsó heteiben nagyjából 220 grammal növekszik a súlya hetente. Ez az újonnan alakuló zsírréteg segít melegen tartani a kisbabát.

Gyakorolja a légzést

A fejlődő babához a köldökzsinóron és a méhlepényen keresztül eljut a szükséges oxigénmennyiség, de már az anyaméhben gyakorolja, hogyan kell majd lélegeznie, miután világra jött. A születés pillanatában ugyanis drámai változáson megy át a keringési rendszere, hogy ugyanúgy tudjon levegőt venni, mint te is. Az első lélegzet valóban lélegzetelállító!

Kinyitja a szemeit

A baba már a második trimeszterben érzékeli a fényt, de csak nagyjából a 28. terhességi hét környékén tudja kinyitni a szemeit és pislogni. Ha a hasadhoz teszel egy zseblámpát, és ide-oda mozgatod, azzal szórakoztathatod a kisbabádat, mint az első közös játékotok.
Érdekesség, hogy még változik a baba szemének festékanyagának (pigment) a mennyisége, és ez a születése után is folytatódik. Így bár meglehet, hogy például kék szemekkel jön majd világra a gyermeked, de később megváltozik a szemszíne.

Ízlelés és pisilés

A baba kortyolgat a magzatvízből, így elkezdi megkóstolni az általad elfogyasztott ételek ízét, és még az is lehet, hogy már most megkedveli a te kedvenceidet.
Egy ideje gyakorol egy másik dolgot is, aminek szintén a magzatvízhez van köze: lenyel némi magzatvizet, megemészti, majd kiüríti. Ezzel gyakorolja a pisilést.

Hallgat téged (és szereti a hangod)

A harmadik trimeszterbe érve a baba már egy ideje hall (nagyjából a 18. terhességi hét óta), de a hallási képességei azóta sokat fejlődtek. Mostanra nem csak hallgat téged, de válaszolhat is. Egy tanulmány szerint, amikor az anyukák a "lá" szócskát énekelték, a babáik nyitogatták a szájukat. Szóval ne legyél lámpalázas, beszélj, énekelj, olvass fel a kisbabádnak. Hamarosan pedig már a karodban lesz, amikor így teszel.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések