Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

28 hetes terhesség

Itt az ideje, hogy újra tanulj aludni, és ez nem lesz egyszerű feladat. Ha az éjjeli fürdőszobai séták és a rendszeres vízivás mellett végre álomra hajtanád a fejed, sehogy sem megy az elhelyezkedés. Az egyetlen megoldás a kipárnázás technikája: mind a pocaknak, mind a lábnak jót tesz, ha alá van támasztva. Ez persze csak első hallásra ilyen egyszerű. A párnák csúszkálnak, elmozdulnak az éjszaka folyamán, ezért érdemes már most beszerezni vagy kölcsönkérni egy szoptatós párnát. Ez apró hungarocell gyöngyökkel van töltve, amelyek segítségével körbe lehet bástyázni a hasat, és - ha elég nagy méretű - a lábat is kényelmesen fel lehet vele polcolni. Egy másik szempont, hogy míg a párnák méretüknél fogva esetleg kiszorítják a papát az ágyból, a szoptatós párna mellett elég hely jut mindkettőtök számára. Ha eddig nem történt meg, most mindenképp esedékessé válik a hüvelyi vizsgálat, amelynek során a szülésznő vagy az orvos a méhszáj zártságáról győződik meg. A vizit alkalmával regisztrálja a magzat növekedésének és a kismama gyarapodásának mértékét, és ellenőrzi a magzati szívhangot. Ha a második vérkép vashiányos állapotot tárt fel, el kell kezdeni a vas pótlását a D-vitamin adagolásával együtt.

28 hetes magzat

A kicsi ezen a héten körülbelül 35 cm hosszú és 1100 grammot nyom. További zsírrétegeket szed magára, most már testének 2-3%-át teszi ki a zsírszövet. Az izmok tónusa is fokozatosan fejlődik. A magzati agytekervényei és barázdái egyre jobban fejlődnek, terjeszkednek. Ha most születne meg, már képes lenne önállóan lélegezni, bár még erősen meg kellene harcolnia a levegővételért.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Gyermekgondozási segélyre(azaz GYES-re) jogosult a szülő a gyerek 3. életévének betöltéséig. A GYES összege 28.500 Ft. Ikergyerekek esetén a korhatár kicsit ki van tolva - a tankötelessé válás évének végéig, de maximum a 10. évig jár a GYES. Ikreknél az összeg is más: egyetlen GYES-nek számít, de a gyerekek számával fel kell szorozni az alap összeget, és az így kapott végösszeget folyósítják havonta. (Például 2 ikergyermeknél már 57.000 Ft-ot utalnak.) Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeknél is tágabb időintervallumról beszélhetünk: a gyerek 10. életévig folyósítják az igénylőnek az ellátást. Nemcsak a szülő, a nagyszülő is kérhet GYES-t, de csak akkor, ha a gyerek már elmúlt 1 éves és gondozása a szülő háztartásában történik, valamint szülei a gyermekgondozási segélyről lemondanak a nagyszülő javára. A gyermekgondozási segélyben részesülő - ide nem értve a nagyszülőt - kereső tevékenységet a gyermek egyéves koráig nem folytathat. A gyermek egyéves kora után az időkorlátozás megszűnik - tehát teljes munkaidőben dolgozhat és a GYES-t is kapja. 2013. december 31. után született gyerekeknél jár a nagyobb testvér után a GYES, de a GYED is párhuzamosan. 2014. január 1. után születettek gyermekek esetében pedig együtt folyósítható a CSED és a GYES. (De maximum 2 GYES folyósítható egyszerre.) A GYES-t az illetékes kormányhivatalnál kell igényelni.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Ha a kicsi virgonckodni kezd a hasadban, amint lepihennél, kérd meg a leendő papát, hogy simogassa a hasad elalvás előtt, esetleg dünnyögjön hozzá erre általában megnyugszik a baba. Persze Te is énekelhetsz, dúdolhatsz halkan altatódalt a csöppségnek. Hallgatsz zenét is elalvás előtt. Ha a kicsi megszületik, majd meglátod, ugyanez a zene a baba altatásában is segítségedre lesz.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések