Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

18 hetes terhesség

Ezen a héten már jó esélyed van arra, hogy megérezd babád mozgását! A magzat, aki eddig észrevétlenül manőverezett a méhben, általában a 18. és a 22. hét között ad először jelt magáról. Ha nem ő az első gyermek, lehet, hogy már jó ideje lehet érezni a mocorgását, de ha a kismama hasizmai erősek, vagy ha vastagabb deréktájon, a rugdalózás élménye még várathat magára. Sokak szerint a magzat mozgása ebben az időben finom hullámzásra hasonlít olyan, mintha buborékok szállnának fel a has bőréhez, vagy mintha egy pillangóraj röpködne odabent, de előfordul, hogy az első megnyilvánulása egy erőteljes rúgás vagy bokszolás: "hé, mami, itt vagyok!".

A 18-20. terhességi héten ultrahang vizsgálat esedékes. Ekkor már elég nagy biztonsággal megmondható, hogy kisfiad vagy kislányod lesz, hacsak nem takarja ki az ultrahangon a kicsi.

18 hetes magzat

A 14 cm-es magzatnak a 18. héten már kifejezetten "ember-külleme" van. A kezeken és a lábakon ujjbegyek formálódnak, folytatódik az ujjlenyomatok fejlődése. A szemek előre tekintenek, és a retina fényérzékennyé válik. A csontok még lágyak, de már megkezdődött a csontosodás. A törzs hossza eléri a fej nagyságát. Ha a kicsi fiú, megkezdődik a prosztata fejlődése.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Lassan a terhesség feléhez érkezel, ezért érdemes elgondolkodni a munkavállalásról a szülést megelőzően és azt követően. A jogszabályok ismerete segít abban a döntésben, hogy hogyan tervezd meg leendő munkahelyeden a visszatérés időpontját. A CSED (régi terhességi-gyermekágyi segély), a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás párhuzamos folyósítására is van lehetőség, ha megvannak a feltételek. 2015. április 1-je óta a családtámogatási feladatok a Magyar Államkincstártól átkerültek a fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe. Tehát az anyasági támogatás (csakúgy mint a GYES és a családi pótlék) iránti igényt az illetékes kormányhivatalnál kell benyújtani. A csecsemőgondozási díjat a munkáltatónál, ha megszűnt a munkáltató vagy egyéni vállalkozó, őstermelő az anyuka, akkor a kormányhivatalnál kell intézni.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Mindenképp jegyezd föl magadnak a napot, amikor megérzed a kicsi mocorgását, és azt is, hogy hogyan reagál arra, ha a hasadra helyezed a kezed. Mivel már szinte biztosan tudhatod, hogy milyen nemű lesz a baba, <a href="//www.babaszoba.hu/utonevtar" title="baba ut&amp;#xF3nevek">érdemes nevet választani</a> a picinek. Valószínűleg nem fog egyik percről a másikra megszületni a döntés, így kezdjétek el pároddal ízlelgetni a legszimpatikusabb vezetéknév-keresztnév kombinációkat.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések