Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Toxémia szűrés a terhesség első trimesztere alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2018. június 4.

Forrás: gendiagnosztika.hu

A terhességi toxémia a terhesség 20. hete után jelentkezhet bárkinél, minden előzmény nélkül. A toxémia oka jelenleg nem ismert, de az igen, hogy mely tényezők növelik a kialakulásának kockázatát.

Toxémia szűrés a terhesség első trimesztere alatt
A terhességi toxémia más néven preeclampsia egy mind az anyára, mind a magzatra veszélyes állapot, amely a terhesség 20.hete után jelentkezhet, bármelyik kismamánál, minden különösebb előzmény nélkül. Bár a pontos oka ismeretlen, arról azért vannak ismereteink, hogy mely tényezők növelik a kialakulásának kockázatát. Ezek pedig:
  • a kismama kortörténetében már előfordult terhességi magas vérnyomása vagy preeclampsia,
  • a kismama anyjánál vagy testvérénél előfordult preeclampsia,
  • egyidejűleg több magzatot is vár az anya
  • cukorbetegség
  • túlsúlyos
  • ha a kismamának a terhesség előtt veseproblémája vagy magas vérnyomása volt
A terhességi toxémia tünetei közé tartozik az ödéma, a magas vérnyomás, a fehérjevizelés, a homályos látás, fáradtság, hányinger, hányás, légszomj. Legsúlyosabb formája a HELLP-szindróma, a terhességi toxémiában szenvedő nők 20 százalékát érinti.
Egy új módszer segítségével már a terhesség 12. hetében szűrhető a terhességi toxémia, a szűrés célja, hogy a magas kockázati besorolású kismamákat szűrjék ki, még a tünetek megjelenése előtt. A szűrés a kombinált teszttel együtt is elvégezhető.
A vizsgálat során az anya életkorát, testsúlyát, általános anamnézisét, az aktuális vérnyomást és a magzati fehérjék koncentrációját nézik. Speciális ultrahangvizsgálattal a méhet ellátó artériák Doppler-vizsgálata is megtörténik. Ezzel a szűrővizsgálattal kiszűrhető a magas kockázatú esetek 96%-a (10% téves pozitív eredmény mellett).
Kapcsolódó cikkeink terhességi toxémia témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések