Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Miben segített a HipnoSzülés? - Ahogy az anyák látják

Szerző: Szőke Anna

2018. november 23. | Frissítve: 2020. december 23.

Forrás: babaszoba.hu

Habár elsőre elég misztikusan hangzik, valójában egy teljesen "természetes" technikáról van szó. Mit kell tudni a HypnoBirthingről? És mit mondanak a módszerről azok, akik már kipróbálták?

Miben segített a HypnoSzülés? - Ahogy az anyák látják
Ez a technika visszanyúl a velünk született anyai ösztönökhöz és segít, hogy gyermekünk világrajövetelét a lehető legnagyobb békében és boldogságban, ráadásul a lehető legkevesebb fájdalommal élhessük át.

De mi is az a HipnoSzülés?

Az egyre népszerűbb HypnoBirthing metódust Marie Mongan hipnoterapeuta dolgozta ki. Tulajdonképpen egy olyan szülésre felkészítő, szülést segítő "eljárást" értünk alatta,amely különböző relaxációs gyakorlatok, légzéstechnikák és vizualizáció segítségével képes az anyát egy olyan mély nyugalmi állapotba juttatni, hogy a szülést ne félelemmel, stresszesen élje meg. Így mind saját maga, mind a baba számára egy gyengédebb, boldog eseménnyé válik a világrajövetel.
Kuharcsik Réka a HypnoBirthing program egyik kiemelkedő alakja. Képzésein számtalan kismama sajátította el sikerrel az örömteli szüléshez vezető lépéseket.
"Rengeteg pozitív hatása van ennek a módszernek, amik közül kiemelkedő a szülési traumák elkerülését segítő preventív értéke. Az ismeretek, az áthangolódás és a mindennapos relaxálás által az anya lelkileg megnyugszik, magabiztossá válik és olyan magas szintre emeli a mentális elcsendesedési készségét, amit képes lesz a szülés nehezített körülményei közt is alkalmazni" - tartja Réka.
A technika kulcsfontosságú elemei közé tartozik például az önhipnózis, a szülés különböző szakaszaihoz illeszkedő légzéstechnikák használata, a mélyrelaxáció és a vizualizáció is. A program keretein belül az édesanya kapcsolatot teremt a kisbabájával, ezzel erősíti a kötődést, a vizualizációk alkalmával elképzeli, ahogy teste természetesen teszi a dolgát a szülés alatt és minden összehúzódással egyre közelebb juttatja őt ahhoz, hogy a kezében tarthassa gyermekét.
A HypnoBirthing módszere rengeteget segíthet olyan kismamáknak, akik nagyon tartanak a szüléstől vagy akiknek egy korábbi terhesség vagy szülés során rossz élményben volt részük. A technika lehetővé teszi ezeknek a félelmeknek, traumáknak, emlékeknek az elengedését.
Krisztina 3 hónapja adott életet első gyermekének. A szülés folyamatától saját bevallása alapján már-már fóbiásan félt. Korábban már próbált más relaxációs technikákat is melyeket sikerrel alkalmazott, így nem zárkózott el a szülésre való mentális felkészülés ezen alternatív módjától sem;
"Az az igazság, hogy én nagyon-nagyon régóta rettegtem a szülési fájdalomtól, még nem is volt baba a képben de nekem már komoly fejtörést okozott ez a félelem. A HipnoSzülés témakörébe teljesen véletlenül futottam bele, már nem is emlékszem, hogy az Interneten vagy egy magazinban olvastam-e róla, de minden esetre felfigyeltem rá és úgy voltam vele, hogy talán nekem ez majd segítség lehet, amikor majd eljutok arra a pontra az életemben" - meséli.
A nyugodt stresszmentes szülés lehetőségén túl persze sokunknak valószínűleg a fájdalom elkerülése hangzik a legérdekesebben, hiszen ki ne szeretné elkerülni a fájdalomcsillapítók használatát, és világra hozni gyermekét a lehető legtermészetesebben, minden egyéb beavatkozás nélkül.
"Amikor a tudat megszabadul a félelemtől és a stressztől, amikre a test feszességgel és fájdalommal reagál, akkor a szülés a maga háborítatlan ütemében tud megtörténni sokkal gyengédebben, az esetek 92%-ban gátmetszés nélkül. Az édesanya megőrzi testi épségét, gyermekét gyengédebben, az öröm hangulatában, méltósággal hozza a világra" - avat be a program ezen területébe Kuharcsik Réka.

Hogyan készüljünk a HypnoBirthing-re?

A metódust ma már több képzésen is elsajátíthatjuk, melyekre érdemes a terhesség 6-8. hónapjától elkezdeni járni. Ez lehetővé teszi a megfelelő testi-lelki ráhangolódást, és a technikák magabiztos elsajátítását is. Ha valaki nagyon rossz korábbi szülésélményt hordoz vagy félelemmel, szorongással várja a szülés pillanatát, akkor érdemes már a terhesség korábbi szakaszában megkezdeni a felkészülést, így biztosítva a lelki teher enyhülését és a kellő önbizalom elsajátítását.
A tanfolyamokon túl persze a témában már jelentős szakirodalom is elérhető. A három gyermekes Virág például abszolút "autodidakta" módon sajátította el a HipnoSzülés rejtelmeit;
"Az egyik barátnőm ajánlotta Marie F. Mongan: Szülés, ahol én irányítok című könyvét, majd miután elolvastam még jobban beleástam magam a témába. A technikát bemutató videókat néztem sőt egy programsorozat keretein belül még egy előadáson is részt vettem.A második és a harmadik gyermekemet is ezzel a módszerrel igyekeztem világra hozni és körülbelül a 30. héttől kezdtem a könyvben leírt technikákat gyakorolni" - meséli Virág.
Dorka is ugyanezzel a könyvvel indult el a HipnoSzülés megismerésének útján, majd viszonylag korán csatlakozott egy tanfolyamhoz, s az ott tanultakat végül teljesen saját igényeihez igazodva alkalmazta:
"Első terhességem 5. hónapjától kezdtem a felkészülést, akkor a csoportban én voltam a kakukktojás, a többiek már mind az utolsó hetekben jártak. Úgy gondolom, mivel a módszert szorgosan kell gyakorolni, szerencsésebb lenne, ha minél előbb eljutna azokhoz, akiket érdekelhet. Pont ezért második terhességemnél már egészen az elejétől fogva HypnoBirthing-re készültem" - számolt be tapasztalatairól Dorka.

Az apák és segítők aktív szerepe

A HypnoBirthing módszer egyik kevésbé felkapott, ám szintén nagyon fontos eleme, hogy a szülés során a segítő (legyen az partner, családtag vagy akár dúla) aktív résztvevőjévé válik a folyamatnak. Gyakran hallani, hogy az édesapák nehezen élik meg, amikor vajúdó partnerük mellett csak tehetetlenül szemlélik az eseményeket. Ennél a módszernél több apróbb gesztus, mozzanat is létezik, mellyel a segítő fizikailag és mentálisan is támogathatja a kismamát, egészen a szülésfelkészítéstől a baba megszületésének pillanatáig.
"A segítő emlékeztet téged a relaxációs dolgokra, megerősít abban, hogy képes vagy rá. Vannak például ilyen apró kézmozdulatok amikkel picikét ott tud téged tartani agyban, hogy arra figyelj amire kell. Illetve például az úgynevezett pálmaleveles masszázs végzésével el tud lazítani s közben stimulálja az idegrendszert és segít fókuszálni" - meséli Krisztina, akinek számára fontos volt, hogy a módszert párban de akár egyedül is hasznosíthassa.
Dorka férje szintén felkészülten érkezett a szülőszobára:
"Mindkét szülés alkalmával férjem volt kísérőm, aki ugyan a módszer minden elemét nem hajtotta végre, de így is teljes mértékben segítségem volt a módszer pontos kivitelezésében és hasznosnak érezte magát. Első babánk világrajövetelénél hitet adott, hogy meg tudom nyugiban csinálni a szülést, második alkalommal pedig konkrétan a légzésszámolásban segített" - idézi fel a 2 gyermekes anyuka.

De vajon tényleg működik?

Valóban képesek lehetünk uralni testünket, gondolatainkat annyira, hogy egy ilyen erőteljes eseményt is befolyásolni tudjunk? Azok az édesanyák, akikkel az interjú kapcsán beszéltem egyöntetűen pozitívan nyilatkoztak a HypnoBirth technikáról, és egyetértettek abban, hogy segített nekik a terhesség és a szülés során is.
Ám abban is megegyeztek a beszámolóik, hogy a kitolási szakaszra s így a legintenzívebb fájdalom csillapítására számukra mindez már kevés volt. Míg Virág a hosszas vajúdás alatt már elfáradt és nem maradt ereje a megfelelő légzéstechnikák alkalmazására és a mentális jelenlétre, addig Krisztinánál olyan gyorsan zajlottak az események és olyan sűrűek és intenzívek voltak a fájások s így a fájdalma is, hogy szinte felocsúdni se volt ideje és már kint is volt a babája. Dorka első szülésénél szintén a kitolási szakaszig tudta betartani a "játékszabályokat" második szülésénél pedig csak a technika bizonyos elemeit ültette át gyakorlatba, ám mégis úgy gondolom az ő szavaival tudom a leginkább megmutatni azt, amit az interjúalanyaim elbeszéléseiből megtudhattam, amikor megkérdeztem mit is adhat egy leendő anyuka számára a HypnoBirth:
"Relaxációs technikát, melyet bárhol, bármikor, bármilyen helyzetben használhat. Nyugalmat és bizalmat önmagában, s a tudatot, hogy képes szülni. Minden orvosnak, szülésznőnek, dúlának és szüléskísérőnek, illetve minden szülő nőnek ismernie kellene a módszert, hogy a nők félelmek és fájdalom nélkül, - vagy legalábbis azt minimalizálva - szülhessenek bízva testükben, mely erre született, elkerülve a felesleges orvosi beavatkozásokat és lelki és testi sérüléseket. Úgy gondolom, hogy ez a fajta tudatosság mindegyik felet segíti, azt is, aki kíséri a szülést és azt is, aki átéli."
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák