Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

20 hetes terhesség

Gratulálunk, elérkeztél az út feléhez! A méh pont a köldök magasságában található, és ekkor már le se tagadhatod az állapotod. A köldök az esetek nagy részében kiemelkedik a bőr felszínéből - ez a méh nyomásának köszönhető -, és a sötét vonal, amely összeköti a szeméremtájékkal - a linea nigra -, még sötétebb lesz. Ez az elszíneződés a szülést követően megszűnik. A szülészeti viziten az orvos valószínűleg megméri a méh magasságát, amely a félidő után - egy magzat esetén - jól korrelál a hetek számával, tehát a 20. héten 18-20 cm körül van. Ez az arány tartja magát egészen a 36. hétig, amikor a magzat elhelyezkedik a kismedencében. Ha ez idő alatt lényeges eltérés észlelhető, érdemes ultrahangos vizsgálatot végezni. A csontosodási folyamat előrehaladtával a magzatmozgások egyre erősebbek. Ekkor már a leendő papa is érezheti őket, ami mérföldkő az ő életében is.

20 hetes magzat

Félúton! A magzat kb. 25 cm, 280-300 grammot nyom, és az alvás-ébrenlét idejének aránya megegyezik az újszülöttével. Ha a kicsi lány, fejlődésnek indul a méh és a hüvely. A baba ekkortájt kezd hangokat hallani: az anya szívverését és a gyomor korgását éppúgy, mint a külvilág hangjait. Ha erős zajt hall a közvetlen közelből, kezeivel eltakarja a füleit, sőt, lehet, hogy megriad, és "ugrik" egyet. A mozgása változatos: forog, izeg-mozog, kígyózik a méhben, bokszol és rugdos.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Sok leendő papában most, hogy elkezdte érezni a baba mozgását, kezd tudatosulni a gondolat: tényleg apa lesz! Ez az első gyermek esetében különösen sokkoló élmény lehet. Ha elönti az apaságtól való félelem, s a pánik abban a pillanatban, amikor megérzi a kisbabátok első rúgását, nem kell szégyellnie magát - értesd meg vele: ez a világ legtermészetesebb reakciója. Lehet, elkezd aggódni, vajon elég jó apa lesz-e, ahogy Te is őrlődsz az anyai szerep kapcsán. A terhesség idejének a felénél a kismamák egy része körbenéz a lehetséges szülésfelkészítő tanfolyamok között. Olyan dolgokkal találkozhatsz - a kismama tai chi-től kezdve a relaxációs tanfolyamon át a pszichológiai előkészítésig -, amelyekről addig még csak nem is hallottál!

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A <a href="/articles/terhesseg/Kismamajoga_Egymasra_hangolva?aid=20141107155527" title="kismama-j&amp;#xF3ga">kismama-jóga</a> nem csak a test ruganyosságának növelésében segít, de erősíti a hát környéki és a medenceizmokat. A relaxációs légzőgyakorlatok a vajúdáskor és a kitolási szakban lesznek különösen hasznosak.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések