Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyit nő a magzat a harmadik trimeszterben?

Szerző: Babaszoba.hu

2022. január 17.

Forrás: babaszoba.hu

A harmadik trimeszterben a magzat mérete és súlya tovább növekszik. A tüdő még érik, a magzat - a legtöbb esetben - fejjel lefelé helyezkedik a trimeszter végére.

Mennyit nő a magzat a harmadik trimeszterben? (fotó: Getty Images)
A harmadik trimeszter a terhesség utolsó három hónapja, a 7-9 hónap vagy a 28-40. terhesség hét. A magzat fejlődése a harmadik trimeszterben:
  • A magzat lát és hall.
  • Az agy tovább fejlődik.
  • A vesék és a tüdő tovább érik.
  • A 36. hétre a magzat felveszi azt a pozíciót, amelyben megszületni készül (az esetek döntő többségében befordul fejjel lefelé)
  • A koponya csontjai puhák maradnak, hogy könnyebben áthaladjon a szülőcsatornán.
  • A magzat szopni tudja az ujját, és képes sírni.
  • A 38-40. hétre a magzat lanugo (finom, puha szőrzet a testen és a végtagokon) szinte teljesen eltűnik.
  • A 38-40. hétre a tüdő teljesen kifejlődött.
  • A magzat bőrét vernix caseosa vagyis magzatmáz borítja.
A 7. hónapban a magzat hallása teljesen kifejlődött, gyakran változtatja a helyzetét, sokat mozog és reagál az ingerekre, beleértve a hangokat, a fájdalmat és a fényt.
A magzat a 28. héten körülbelül 35 cm hosszú és 1100 gramm. Egyre csak nő és hízik, testének 2-3 százaléka zsírszövet. A magzat agytekervényei tovább fejlődnek.
A 29 héten már kb. 37 cm és 1250 gramm. Itt kell megjegyeznünk, hogy a harmadik trimeszterben már nagy egyéni eltérések lehetnek a hossz-és súlyfejlődésben. Már erőteljesebb a mozgása, a rúgások, ütések olykor kellemetlenek is lehetnek az anyának. A mellékvesék megkezdik az androgén és az ösztrogén hormonok elválasztását.
A 28-29 héten akkor, mint egy padlizsán (kép: Getty Images)
A 30. héten tovább gyarapszik a zsírszövet, ez a megszületése utáni hőmegtartásban játszik majd fontos szerepet. A lanugo szinte teljesen eltűnt. Légzőmozgásokat gyakorol, ritmikusan mozgatja a rekeszizmait.
A 31. héten kissé lassulni kezd a növekedése, de az agyfejlődése felgyorsul. Egyetlen létfontosságú szerve van, amelynek még érnie kell, ez a tüdő. Már nyeli a magzatvizet és ürít is a magzatvízbe, naponta akár fél litert.
A 31. héten már akkor a magzat, mint egy kókusz (kép: Getty Images)
A 8. hónapban a magzat tovább fejlődik, sokat hízik és testzsírtartalékai lesznek. A magzat agya ebben az időszakban gyorsan fejlődik. A legtöbb belső szerve jól fejlett, de a tüdő még éretlen.
A 32. héttől már komoly egyéni eltérés lehet a magzatok között a súlyukat és hosszukat tekintve, de átlagosan 45 cm hosszúak és 1600-1800 gramm a súlyuk. Csökkenni kezd a napi aktivitásuk, kevesebbet mozognak, mert egyre kisebb helyük van rá.
A 33. héten éri el a magzatvíz mennyisége a maximumot. A magzat sokat alszik. Súlya kb. 2000 gramm, hossza kb. 45-46 cm cm. Ha 34 hetesen születne meg, akkor akár intenzív orvosi ellátás nélkül is képes lenne a kinti életre, bár még koraszülöttnek számítana.
A 33-34. héten nagyjából akkor, mint egy ananász (kép: Getty Images)
A 35. héten akár 2550 grammos is lehet a magzat és most kezd hízni igazán. A zsír egyenletesen oszlik el a magzat testén. Ahogy hízik és nő, egyre kevesebb helyen van a méhben. A 36.hétre már a csontozata is erős, ugyanakkor lágy is, hogy könnyebben át tudjon haladni a szülőcsatornán.
A harmadik trimeszter végén a magzat tovább növekszik és érik. Tüdeje már majdnem teljesen kifejlődött. A magzat reflexei összehangolódnak, így képes pislogni, szemét becsukni, fejét elfordítani, határozottan megragadni, és reagálni a hangokra, a fényre és az érintésre. A baba testhelyzete megváltozik, hogy felkészüljön a vajúdásra és a szülésre.
A 37. hét mérföldkőnek tekinthető, hiszen ha ekkor születik meg, már nem számít koraszülöttnek. A következő hetekben tovább hízik és nő, egyre jobban készen áll a kinti életre.
A terhesség végére a magzat akkor, mint egy görögdinnye (kép: Getty Images)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések