Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megcsappan az érdeklődés a babaváró hitel iránt

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 22.

Forrás: Index.hu

Halványodott a fiatal családok érdeklődése a 10 millió forintos babahitel iránt.

Megcsappan az érdeklődés a babaváró hitel iránt
Július közepére megcsappant az érdeklődés a babaváró hitel hetekkel korábbi népszerűségéhez képes - írja a Bank360.hu-ra támaszkodva az Index. Míg júniusban szinte mindenki az akár vissza nem térítendő támogatássá is alakítható babaváró hitelre volt kíváncsi, addig mostanra elfogyott az igénylők lendülete, mára nagyjából a felére esett vissza a kifejezetten babaváró hitel miatt a Bank360.hu látogatóinak száma alapján.
A Google Trends alapján a februári bejelentéstől július közepéig vizsgált időtávon a július eleji csúcshoz képest több mint 80 százalékkal esett vissza az érdeklődés mindössze néhány nap alatt.
Július 15-ig mintegy 2 400 babaváró igénylés érkezett a pénzintézetekhez, a nagycsaládok autóvásárlási támogatására viszont 5700 kérelmet nyújtottak be, míg a jelzáloghitel elengedését július 10-ig 703-an kérték.
A bankok sem vívnak ölre menő harcot az ügyfelekért, holott az állam garanciát vállal a hitel visszafizetésére. Egyes pénzintézetek csak a hatálybalépés után napokkal vagy hetekkel később indultak el a babaváró hitellel.
Eközben egyre több igénylő számol be arról, hogy nem felelt meg a legtöbb banknál alkalmazott hitelbírálati feltételeknek, amelyek között a leggyakrabban visszatérő akadály az elvárt jövedelem nagysága. A Bank360 statisztikái szerint:
  • 5 százaléka minimálbér alatti jövedelmet tudna igazolni, nekik egyetlen bank sem fog babaváró hitelt nyújtani.
  • 20 százalék 150 000 forint alatti jövedelemmel rendelkezik, nekik 6 pénzintézetnél van esélyük a sikeres hitelfelvételre, ahol elegendő lehet a 150 000 forintnál alacsonyabb jövedelem.
  • 50 százaléknak nem akadály a nettó 250 000 forint feletti jövedelem igazolása, így bátran fordulhatnak a bankokhoz.
Az oldal szerint már meglévő hitelek is jócskán beleszólhatnak abba, hogy a házastársak fel tudják-e venni a babaváró hitelt, ugyanis a jövedelem csak egy bizonyos szintig terhelhető hitellel.
Az indulás után három héttel tehát nem látni a kezdeti kirobbanó érdeklődés kitartásának jeleit. A Bank360 szerint ennek a fentieken túl oka lehet, hogy azok a kismamák, akinek fontos volt a szülés miatt, már az első napokban igényeltek, és sokan várhatnak még OEP-igazolásra is, továbbá azok a házastársak, akik babát terveznek kivárhatnak a terhesség 12. hetéig, amikor is az igényléssel együtt a törlesztés szüneteltetése is kérhető.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések