Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lázcsillapítás a terhesség alatt

Szerző: Kiss Virág, mentálhigiénés szakember

2020. december 30. | Frissítve: 2021. május 4.

Forrás: babaszoba.hu

Mit tegyünk, ha várandósságunk során lázasak leszünk? Milyen gyógyszert szedhetünk biztonságosan és mire kell figyelnünk a lázcsillapítás során? Dr. Gullai Nóra szülész-nőgyógyászt kérdeztük a legfontosabb tudnivalókról.

A lázas állapot a várandósság során fölöttébb nyugtalanító lehet, hiszen aggodalommal tölthet el bennünket, hogy ez miként hat majd a fejlődő magzatra. Félelmeink nem alaptalanok, hiszen a tartósan magas testhőmérséklet növelheti a fejlődési rendellenességek kialakulásának kockázatát, különösen az első trimeszterben - mondta el dr. Gullai Nóra, szülész-nőgyógyász.
Ezek közül elsősorban a központi idegrendszert érintő rendelleneségeket (pl. a velőcső-záródási rendellenességeket) kell kiemelni, de a rendelkezésre álló adatok szerint végtagfejlődési rendellenességek, hasfal záródási rendellenesség és ajak-szájpad hasadék is kialakulhat.

Lázcsillapítás a várandósság idején

Várandósság során a hirtelen kialakuló testhő-emelkedés oka legtöbbször valamilyen vírus- vagy bakteriális fertőzés, ezért ha lehet, a láz okául szolgáló megbetegedést kell kezelni. Mivel a bakteriális fertőzések többnyire jól kezelhetőek antibiotikummal, így 2-3 napos gyógyszeres terápia hatására - a fertőzés csökkenésével - általában a láz is megszűnik. Azonban jellemzően vírusfertőzések esetén sem kell pár napnál hosszabb lázas állapottal számolnunk - tette hozzá a doktornő.
Arra a kérdésre, hogy pontosan mikortól áll fenn annak a veszélye, hogy a láz káros lehet a magzatra nézve, nehéz pontos értéket megjelölni, így azt javasoljuk a várandós hölgyeknek, hogy 38 fokos maghőmérséklet felett már kezdjék el a lázcsillapítást - mondta el dr. Gullai Nóra.
38 fokos maghőmérséklet felett már kezdjék el a lázcsillapítást, ha babát várunk (Fotó: Getty Images)
Ez történhet gyógyszerrel és fizikai lázcsillapítással (hűvös zuhany, hűtőfürdő) is, bár a nem farmakológiai módszerek hatása és kontrollálhatósága kissé bizonytalanabb - tette hozzá a doktornő.

Legfontosabb tudnivalók a gyógyszeres lázcsillapításról

A várandósság alatti gyógyszeres lázcsillapítás során a következő szabályokat kell követnünk:
  1. Amennyiben nem szükséges, ne vegyünk be gyógyszert!
  2. Ha mégis szükséges, akkor a lehető legrövidebb ideig a legalacsonyabb hatásos dózisban alkalmazzuk az adott készítményt!
Fontos tudni, hogy a megfelelő gyógyszer kiválasztása nem is olyan egyszerű, hiszen sok bizonytalanság van ezekkel a szerekkel kapcsolatban. Ha gyógyszerre van szüksége a kismamának, az orvosnak több dolgot is mérlegelnie kell, így a várandósság időszakát, az indikációt, kockázatot és várható hasznot is.
Vannak olyan gyógyszerek, amelyek egyértelműen nem javalltak terhesség alatt. A többi gyógyszerrel kapcsolatban sem állítható százszázalékos biztonsággal, hogy semmilyen káros hatásuk nem jelentkezik. Bár a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) kedvezőtlen mellékhatásai régóta ismertek, nemrégiben az amerikai gyógyszerfelügyelet, az FDA arra figyelmeztetett, hogy a terhesség 20. hete után szedett nem szteroid gyulladásgátlók magzati vesekárosodást és következményes magzatvíz csökkenést (oligohydramnion) okozhatnak.

Milyen lázcsillapító gyógyszert választhatunk a terhesség idején?

Várandós nőknél az elsőként választandó és a rendelkezésre álló adatok alapján talán a legbiztonságosabban használható hatóanyag a paracetamol. Ugyanakkor, mint minden gyógyszernek, a paracetamolnak is vannak veszélyei - hangsúlyozta a doktornő -, ezek közül a legfontosabb, hogy nagy dózisban (napi 4000 mg felett) súlyos májkárosodást okozhat.

A vény nélkül kapható láz-és fájdalomcsillapítók veszélye

A vény nélkül kapható fájdalom-és lázcsillapító készítmények (jellemzően NSAID-ok) kontroll nélküli szedése mind a kismamára, még inkább a magzatra nézve komoly kockázatot jelenthet, különösen a terhesség második felében. Lehet és kell is a lázat csillapítani terhesség alatt, de fontos, hogy ezt a megfelelő gyógyszereket megfelelő mennyiségben alkalmazva tegyük, ezért a láz-és fájdalomcsillapító gyógyszerek kiválasztásakor is mindenképpen konzultájunk orvosunkkal! - figyelmeztet dr. Gullai Nóra.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák