Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kevesebb koraszülés történt a karantén alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 23.

Forrás: ng.hu

Több országban is kevesebb koraszülés történt a koronavírus miatti karantén idején, több helyen rendkívüli mértékű volt a csökkenés.

Kevesebb koraszülés történt a karantén alatt (fotó: Getty Images)
Több ország orvosai is felfigyeltek arra, hogy a koronavírus miatti karantén idején sokkal kevesebb koraszülés történt - írja az ng.hu a Nature cikke nyomán. Világszerte sok orvos érzékelte a koraszülések drasztikus visszaesését és egymástól független vizsgálatokat indítottak, hogy kiderítsék, minek köszönhető a javulás. Különösen a nagyon korai koraszülések esetében történt drasztikus visszaesés - számolt be két kutatás is: egy ír és egy dán.
Az ír kutatásban a 2020-as adatokat összehasonlították a korábbi két évtized adataival: ebből egyértelművé vált, hogy 73 százalékos visszaesés következett be a különösen alacsony születési súlyú babák világra jövetelének arányában.
A Limerick körzetéhez tartozó közel félmilliós lakosságú régió egyetemének szülészeti klinikáján, több mint 93 ezer szülés adatait elemezve végezték el a felmérést. A kutatók szerint a visszaesés a karantén előidézte komplex változásoknak köszönhető: kevesebb munkahelyi stressz, javuló életmód (elegendő alvás, helyesebb táplálkozás, testmozgás), a légszennyezés visszaesése, kevesebb fertőzés, kevesebb elérhető káros hatású anyag, pl. dohánytermék, drogok, alkohol a kismama környezetében. Mivel az 5 éves kor alatti gyermekhalandóságban élen járó ok világszerte a koraszülés, ezért különösen fontos alapos és átfogó vizsgálatoknak alávetni e változásokat.
A dán orvosok öt évre visszamenőleg vizsgálták meg az adatbázisokat, a 2020. március közepétől április közepéig születettek adatait a korábbi években születettek adataival vetették össze, így több mint 31 ezer újszülött adatait vizsgálták meg. Az eredmények azt mutatták, hogy 90 százalékos visszaesés történt a 28. hétre született babáknál.
A New York Times beszámolója szerint világszerte számos kórházban tapasztaltak hasonló tendenciát: kanadai, holland, amerikai egyesült államokbeli és ausztrál orvosok is beszámoltak arról, hogy csökkent a koraszülések száma, ám volt olyan orvoscsoport is, amely nem tapasztalt visszaesést.
Amennyiben az elemzések adatai beigazolódnak, és más országokban is elkészítik a felmérések helyi változatait, az adatok összehasonlításával talán előre lehet lépni a koraszülések okának kutatásában is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések