Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Hogy változhat a hüvelyi folyás a terhesség alatt?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 23.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt a folyás színe is sokat elárulhat arról, mi zajlik éppen a testedben.

A thebump.com szakértőket kérdezett arról, mit jelentenek a különböző színű folyások a várandósság alatt.
Már a fogantatás után is változhat a hüvelyi váladék, aminek hátterében az ingadozó hormonszintek állnak. Az orvosi kifejezés a terhesség korai szakaszában tapasztalható normál folyásra a leukorrhea (fehérfolyás). "Fehéres színű, enyhe szagú hüvelyi váladékozást lehet tapasztalni, a fogantatás első hetein belül" - mondta a portálnak Dr. Nicolle S. Underwood, a Pacific Women's Healthcare Associates szülészorvosa. A terhességnek ebben a szakaszában magasabb az ösztrogén szintje, ami növeli a vérkeringést a medence tájékán - ez a nyálkahártya termelését is fokozza, ami a szokottnál nagyobb mennyiségű váladékot jelenthet.
A leukorrhea meglepő lehet néhányaknak, de ez teljesen normális a várandósság alatt. Valójában több célja is van a fehérfolyásnak: segít védeni a szülőcsatornát a fertőzésektől, kiüríteni az elhalt sejteket, és elősegíti a baktériumok egészséges szintjének fenntartását.
A terhesség alatt bővebb lehet a folyás mennyisége is, a megnövekedett hormonszintek, például az ösztrogén és progeszteron mennyisége miatt. Dr. Kimberly Langdon, a Medzino digitális egészségügyi vállalkozás szülészorvosa és orvosi tanácsadója szerint az ösztrogén hatására hígabb, míg a progeszteron miatt sűrűbb lehet a folyás. Emellett a méhnyílás mirigyei is több váladékot termelnek a várandósság alatt, ebből alakul a nyákdugó is.
Hogyan változhat a hüvelyi folyás a terhesség alatt? (Fotó: Getty Images)
A folyásnak a szokottól eltérő lehet a szaga is, ami szintén a hormonszintek ingadozása miatt tapasztalható, és általában teljesen normális. A terhesség előrehaladtával a hüvelyi váladék sűrűbb és ragacsosabb lehet. Az utolsó hetekben, egészben vagy kisebb darabokban távozhat a nyákdugó, ami víztiszta vagy pirossal pettyezett színű lehet - ez általában a terhesség 37. hete után történhet. Ha a 37. terhességi hét előtt távozna a nyákdugó, ajánlott beszélni az orvossal is, mert ez jelezhet koraszülést is.
A fogantatást követő héten van, aki pecsételést, úgynevezett implantációs vérzést tapasztal, amit az okoz, hogy a megtermékenyített petesejt megtapad a méh falán. Ha a terhesség folyamán tapasztalsz néhány vérpöttyöt vagy csíkot, az nem feltétlenül jelez problémát, de ilyen esetben javasolt felkeresned a nőgyógyászt.

Mit jelenthetnek az egyes színek?

Tiszta folyás

A kora terhességi folyás, ami a fogantatás után szinte azonnal megjelenhet, és a várandósság során továbbra is tapasztalható.

Tiszta, nyúlós, nyálkás folyás

A kései terhességben ez valószínűleg a nyákdugó része, ami kocsonyás lehet, és távozhat egyben, vagy kisebb darabokban is, a várandósság utolsó heteiben.

Krémszínű folyás

A leukorrhoának lehet fehéres színe is. Ha a fehér folyás csomós, és viszketéssel vagy égő érzéssel jár együtt, az gombás fertőzést is jelezhet. A gombás fertőzések gyakoriak a terhesség alatt, az ingadozó hormonszintek és a változó hüvelyi pH-szint miatt. Ilyen esetben be kell jelentkezni a nőgyógyászhoz, és nem otthoni kezeléssel próbálkozni.

Barnás folyás

A krémes kávé árnyalatához hasonlító folyás szintén jelezhet gombás fertőzést. Underwood szerint ez szintén lehet csomós, és a szaga is változhat.

Sötétbarna folyás

"A terhesség alatti sötétbarna folyás alvadt vér lehet, ami távozik a szervezetből" - magyarázta Underwood. Törléskor a papíron néhány csík normális - különöse,n ha barna és kocsonyaszerű, ami a nyákdugó része lehet -, de ha ennél többet tapasztalsz, arról ajánlott beszélni az orvosoddal.

Zöld folyás

Langdon szerint a zöld, kellemetlen szagú folyás olyan fertőzést jelezhet, mint a chlamydia vagy a trichomoniasis. Ez viszketéssel, égő érzéssel is együtt járhat.

Sárga folyás

A várandósság alatt a sárga folyás szintén fertőzés jele lehet.

Szürke folyás

A hígabb, halszagú, szürke folyás olyan fertőzést jelezhet, mint a bakteriális vaginózis, amely orvosi kezelést igényel.

Rózsaszín folyás

A rózsaszín vagy rózsaszínnel csíkozott folyás vért jelez. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy valami probléma lenne, de ajánlott haladéktalanul felkeresni az orvost, hogy kiderüljön, mi okozza.

Piros folyás

Az erős vérzés vagy a véralvadékot tartalmazó váladékozás vetélés jele is lehet. A kisebb mennyiségű vérzés - néhány foltnál vagy csíknál több - szintén orvosi ellátást igényel. "A vérzés az első trimeszterben nem feltétlenül jelez vetélést. Fertőzés vagy olyan probléma jele is lehet, mint a placenta previa (elölfekvő méhlepény), amely esetében a méhlepény a méhnyak felett fekszik. Ez nem vészhelyzet, de orvosi ellenőrzést igényel" - mondta el Langdon.

Mit tegyél terhességi folyás esetén?

Csökkenteni nem lehet a folyás mennyiségét a várandósság alatt - és a terhességi folyásra szükség is van, hiszen ez segíti a baktériumok távozását. A komfortérzeted megőrzése miatt a legjobb, amit tehetsz, ha igyekszel tisztán és szárazon tartani a területet. A pamut fehérnemű viselése, illetve ha nap közben egyszer le is cseréled, segíthet, illetve erős folyás esetén érdemes betétet is használnod. A tampont és a hüvelyöblítést (irrigálás) azonban kerülni kell, mert ezek növelhetik a fertőzések kockázatát.

Mikor javasolt felkeresni az orvost?

Ha bármikor a várandósság során aggasztónak találod a folyásod, ha valami szokatlant tapasztalsz, esetleg fájdalmat, viszketést vagy égő érzést, ne habozz beszélni az orvosoddal. Az alábbi panaszok esetén is fordulj orvoshoz:
  • égő érzés
  • viszketés
  • fájdalom
  • kellemetlen szag
  • duzzanat
  • véres folyás
  • zöld, sárga vagy szürke folyás
  • habos vagy vizes folyás
Ha a terhesség későbbi időszakában jelentőseb mennyiségű vizes folyást tapasztalsz, keresd fel az orvost, mert ez távozó magzatvíz, burokrepedés jele is lehet.
Cikk forrása: thebump.com

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések