Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

37 hetes terhesség

A 37. hét végére a magzat orvosilag érettnek számít, ezért ha megindul a szülés, már nem próbálják késleltetni a kicsi világra jövetelét. Kérd meg kezelőorvosodat vagy a szülésznődet, hogy mutassa meg a vajúdót, a szülőszobát és a mosdót illetve zuhanyzót, hogy rendelkezz bizonyos helyismerettel, mire a kórházba kerülsz. A baba ekkorra már elhelyezkedett a szülési pozícióban. Ha a farfekvést "választotta", az orvos valószínűleg "csak" javasolni fogja a császármetszést, ha azonban harántfekvésben helyezkedett el, biztosan elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. Ma már egyre több esetben végeznek császármetszést - itthon az összes szülés 30-35%-ában! - ezért érdemes átfutni az alapvető tudnivalókat. Altatást szinte csak sürgősségi esetben végeznek. Ha a kismama már korábban epidurális fájdalomcsillapításban részesült, akkor a beültetett kanülön keresztül kapja meg a további érzéstelenítőt. Ellenkező esetben egy úgynevezett spinális injekciót kap szintén a csigolyák közötti résen keresztül az alsó háti szakaszon, általában már a műtőben. A műtéti előkészületekhez hozzátartozik az infúzió bekötése, a szeméremszőrzet borotválása és a katéter felvezetése a húgycsőbe. A kismama semmit nem lát a beavatkozásból, mert a műtőasztal felett a válltájékon egy "függönyt" hoznak létre: ez egy határt képez a steril és a nem steril terület között. Ha az apa is benn van a műtőben, ő a kismama feje mellett foglal helyet. A metszés az esetek döntő hányadában haránt irányban történik, és az egy órás beavatkozás nagy részét a seb zárása tölti ki: a baba gyakorlatilag percek alatt jön világra.

37 hetes magzat

Ha a baba ezen a héten jönne a világra, már nem számítana koraszülöttnek. Súlya még gyarapszik, ám nem szabad elfelejteni, hogy a születési hosszt és súlyt tekintve igen nagy egyéni változatosságok mutatkoznak. A koordinációs készség a 37. hétre olyan fejlett, hogy a magzat bármit meg tud ragadni az ujjaival. Ha fényt érzékel a méhen belül, arrafelé fordul. A kicsi feje ekkorra már elhelyezkedett a kismedencében, ezért az édesanya légzése is könnyebbé válik, ahogy a méh "visszavonul" a rekeszizom alól.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Lehet, hogy már összekészítetted a kórházi csomagodat, de legyen rá gondod, hogy a kezed ügyében - és lehetőleg egy helyen - legyen minden, ami megkönnyítheti a vajúdás időszakát. A legfontosabb a meleg zokni, mert a vajúdó kismama könnyen felfázhat a folyosói séták alatt. Legyen a piperetáskádban egy csomag frissítő kendő, hogy le tudd hűteni magad, illetve hajgumi és csat, ha hosszú a hajad. A rágcsálnivaló - csokoládé, keksz vagy szárított gyümölcs - nem csak neked lesz áldásos, de a párodnak is, aki nem fog elkóricálni a kórházban automatát keresgélve két perccel azelőtt, hogy begurítanának a szülőszobára. Ugyanezen megfontolásból érdemes a táska mellé készíteni két üveg ásványvizet is. Ne feledkezzetek meg a videokameráról, illetve a telefonról - töltővel együtt. Továbbá ha az őssejt levétel mellett döntöttetek, a mintavételi csomagot is feltétlenül készítsd oda a kórházi pakkhoz.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Mivel a kórházban több napig bent kell lenned, jó, ha van nálad könyv, újság vagy keresztrejtvény, esetleg a telefonodon, táblagépen zene, e-könyv, internet. Lehet, hogy nem lesz időd, kedved olvasni, internetezni, de az is lehet, hogy akad majd a pár nap alatt 1-2 óra, vagy pár perc, amikor jól fog esni egy kis szellemi felfrissülés.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések