Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A méhlepény változása

Szerző: Biczó Gabriella

2021. január 21. | Frissítve: 2021. július 19.

Forrás: babaszoba.hu

A méhlepény legfontosabb feladata, hogy oxigénnel és tápanyagokkal lássa el a magzatot. Lássuk, milyen funkciói vannak még és hogyan változik a terhesség alatt.

A méhlepény változása (fotó: Getty Images)
A méhlepény a megtermékenyített petesejt beágyazódása után kezd kialakulni. A 2-3. héten az embriót már folyadék veszi körül, ekkor már megjelenik a méhlepény őse: a 13. nap környékén a magzatot körülvevő méhfalon kidudorodások jelennek meg, majd pár nap múlva az erek is megjelennek. A méhlepény tulajdonképpen a hólyagcsírából alakul ki. Ez a lepényi szövet a magzattal együtt növekszik.
A méhlepény a 12. héten indul gyors növekedésnek, a terhesség 14-16. hetére fejlődik ki véglegesen.
A méhlepény legfontosabb feladata, hogy oxigénnel és tápanyagokkal lássa el a magzatot, de ezen kívül hormonokat is termel, amelyek fenntartják a terhességet, felkészítik a méhet a szülésre és az anyai testet a szoptatásra. A méhlepény az anyai oldalról oxigént és tápanyagot szállít a magzatnak, a magzattól pedig a salakanyagot szállítja az anyai keringésbe. A magzatot a köldökzsinór kapcsolja az anyához. A méhlepény ellenanyagokat is eljuttat az anyától a magzathoz.
A méhlepény többféle helyzetben is megtapadhat a méhben: a méh hátsó falán, az elülső falán vagy a tetején, a fundusban. Ha a méhlepény a méhszájnál tapad, és nem is mozdul feljebb a terhesség előrehaladtával, akkor ez a szülés során erős vérzést okozhat. Hasonlóan súlyos vérzéssel járhat, ha a méhlepény bolyhai túl mélyen fúródnak be a kötőszövetbe.
A méhlepény öregedését, meszesedését az ultrahangos vizsgálatokon figyelik. A terhesség előre haladtával természetes, hogy öregszik a méhlepény, addig nincs semmilyen aggodalomra ok, amíg a magzatot ellátja. Ritka, amikor idő előtt olyan mértékben öregszik meg a lepény, hogy az komoly gondot okozna a magzat fejlődése szempontjából.
A baba megszületése után a méhlepény is megszületik, általában fél órán belül. Fontos, hogy a megszületett méhlepény egyben legyen, ha nem így van, akkor a bennmaradt lepényszöveteket el kell távolítani, hogy elkerülhető legyen bármilyen fertőzés.
A méhlepény egy különleges, ideiglenes szerv. A világ különböző tájain sokféle szokás kíséri ezt a különleges szervet: mágikus erőt tulajdonítanak neki, elültetik, megeszik, gyógyszer alapanyagként használják fel, fát ültetnek fölé. A méhlepények mindegyikének egyedi mintázata van, de a fa motívum minden méhlepény jellemzője: a lepény erei rajzolják ki az ágakat, a lebenye a koronát, a fatörzs pedig maga a köldökzsinór.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések