Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

14 hetes terhesség

Ahogy a terhességi hormonok szintjeinek rapszodikus váltakozása múlófélben van, megjelenhet (vagy még tarthat) a székrekedés, ami végigkísérheti a terhesség fennmaradó hónapjait. Ez most már nem kizárólag a hormonális hatás következménye: a növekvő méh egyre jelentősebb nyomást gyakorol a bélrendszerre. Ettől a terhességi héttől termelődik a relaxin nevű különleges hormon, amely segíti a medence tágulását, helyet csinálva ezzel a babának. A hormon fellazítja az ínszalagokat, izmokat, könnyíti a tágulást, így könnyíti majd a szülést. Sajnos közben jelentősen csökkenti a gerinc és az ízületek stabilitását is, ennek negatív következménye a hátfájás. A hátfájás mellett az intenzívebbé váló verejtékezés, a mellek érzékenysége és az esetleges aknék, bőrproblémák okoznak legtöbbször gondot a kismamáknál. Ennek ellenére ez a terhesség legkellemesebb szakasza. Élvezd ki az energikusságot, s azt, hogy a pocakod mérete még nem korlátoz semmilyen programban, tevékenységben és a szexben sem.
Bár még messze a szülés, de azért érdemes képbe kerülnöd az érvényes terhesgondozási protokoll és az ahhoz kapcsolódó támogatások kapcsán. Fontos tudnod, hogy az érvényben lévő rendszerben a 24. hétig 4 hetente, a 25. héttől 3 hetente, a36. héttől hetente kell részt venni terhesgondozáson. Létezik egy ún. anyasági támogatás, amelyhez legalább négy terhesgondozási alkalom szükséges, koraszülés esetén elegendő egy. A részvételről az igazolást a védőnő adja ki. Az anyasági támogatás egyszeri juttatás, ami a szüléstől számítva 6 hónapig kérhető, összege az öregségi nyugdíj 225 százaléka, vagyis 64.125 Ft.

14 hetes magzat

Ahogy a magzat nyaka növekedésnek indul, a fej és az áll felemelkedik a mellkasról. A szemek és a fülek folytatják útjukat az őket megillető helyre. Az arc jellegzetességei és az egyedi ujjlenyomatok kezdeményei ekkor már kivehetők. Az izmok fejlődésével a baba egyre élénkebben mozog: ezek még inkább reflexesek, de a karok és a lábak mozgása kezd összehangolódni. Előfordul, hogy ezeket a mozgásokat már apró rebbenésekként éli meg az édesanya - különösen akkor, ha már nem az első gyermeket várja -, de aggodalomra akkor sincs semmi ok, ha netán észrevétlenül maradnak: a magzati mozgás első észlelése általában a 20. hét környékére esik.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép2D

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

Még a baba meg sem született, de a magzat a fogantatás 91. napjától - a terhesgondozást végző orvos igazolása alapján - családi adókedvezményre (hivatalos nevén családi járulékkedvezményre) jogosít. A kedvezményt a várandós nő vagy házastársa veheti igénybe. Összege attól függ, hogy hány eltartott, kedvezményezett gyermeket nevelsz. Ha 1 vagy 2 gyermeked van, gyermekenként 10.000 Ft spórolható meg az SZJA-ból és a járulékokból, ha 3 vagy több, akkor 33.000 Ft. A kedvezmény havi érvényesítése adóelőleg nyilatkozattal kérhető a munkáltatónál, vagy visszaigényelheted az adóbevallásban.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A meleg fürdő - különösen relaxáló illatú aromaterápiás olajjal vagy habfürdővel - jótékonyan enyhíti a szalagfájdalmak kellemetlen tüneteit.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések