Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A méh méretének változása a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. november 30. | Frissítve: 2021. október 15.

Forrás: babaszoba.hu

A méh, benne a magzattal, folyamatosan növekszik a terhesség alatt.

A méh méretének változása a terhesség alatt (fotó: Getty Images)
A 6. héten a terhes méh a benne fejlődő magzattal tojásnyi mérettű. A méhlepény is folyamatosan növekszik. A 7-8 héten a méh lúdtojásnyi méretű, a méhlepény is tovább nő, egyre szerteágazódó boholyrendszer jellemzi. A 9. héten a méh már a lúdtojásnyi és egy női ökölnyi méret közötti nagyságú, a 10. hétre tovább nő és már akkora mint egy női ököl. A 11. hétre egy női és egy férfi ökölnyi méret közötti a méh nagysága, a 12. hétre pedig akkora, mint egy férfi ököl.
A 13. héten már meg is haladja a férfi ököl nagyságát, egy csecsemőfej méretével. A 14., a 15.héten ugyanekkora marad a méh mérete. A 16. terhességi héten már a méh egy csecsemőfejnyi nagyságú. Ekkora kialakul a méhlepény végleges szerkezete is. A 17-18-19. héten tovább nő a méh: már egy csecsemőfejnyi és egy gyermekfej közötti nagyságú. A 20. héten már egy gyermekfejnyi nagyságú a méh mérete. Ekkor a méh legfelső pontja, az úgy nevezett méhfenék a köldök alatt 2 centiméterrel tapintható.
A 21. héten a méh egyre nagyobb, a hasi szerveket kezdi kiszorítani az eredeti pozícióikból. A 23. héten már jelentkezhet fájdalommal nem járó méhkeményedés. A méh növekedésével vannak összefüggésbe.
A méh egyre nagyobb lesz az elkövetkező hetekben, növekedése fokozza a nyomásos tüneteket, nehezedik a levegővétel, feljebb kerül a rekesz, mert a méh egyre jobban kitölti a hasüreget. A 33. hét után elkezd lejjebb szállni a méh, ettől pedig csökkenni fognak a panaszok, például könnyebb lesz a légzés.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések