Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Sok család eleshet az államtól visszaigényelhető millióktól

Szerző: Babaszoba.hu

2020. június 10.

Forrás: 24.hu

Hiába több könnyítés, úgy tűnik, egy komoly szigorítás is bekerült a többgyerekesek jelzáloghitel-elengedését módosító kormányrendeletbe.

Csak 60 napjuk lesz a családoknak a jelzáloghitel elengedésének kérelmezésére (fotó: Getty Images)
Érthetetlen szigorítás is belekerült a jelzáloghitel-elengedését módosító, május 29-én megjelent kormányrendeletbe - hívta fel a figyelmet Valkó András hitelszakértő Facebook-oldalán, amit a 24.hu vett észre. Eddig ugyanis nem volt időbeli korlátozás, mostantól azonban lesz: az új szabály szerint mindössze 60 nap lesz a családoknak arra, hogy kérelmezzék a jelzáloghitel elengedését. Két hónap kevés lehet főleg építkezésnél, de új- és használt lakás vásárlásánál sem biztos, hogy elég arra, hogy megfeleljenek a feltételeknek és benyújthassák a kérelmeket. Így viszont eleshetnek a családok az államtól visszaigényelhető millióktól.
A még érvényben lévő kormányrendelet nem állapít meg határidőt arra, hogy a gyermek születése után meddig lehet kérelmezni a jelzáloghitel-elengedést. A módosítás azonban kimondja, hogy a 2020. június 30. után született (vagy örökbefogadott) gyermekekre 60 napon belül kell beadni a hitelelengedés iránti kérelmet, az mindegy, hogy építkezésről vagy lakásvásárlásról van-e szó.
Ahhoz, hogy a kérelmet be lehessen adni, még a gyermek születése előtt meg kell kötni a hitelszerződést az építkezésre, vagy lakásvásárlásra, és az is feltétel, hogy a fedezetként szolgáló lakás/ház tulajdonjogát bejegyezzék az igénylő(k) nevére. A 60 napos határidővel gond lehet, ha valaki ezután vág bele az építkezésbe, lakásvásárlásba, hitelszerződés-kötésbe, legyen szó építkezésről, vagy ingatlan megvásárlásáról:
Egy kiskapu azért van a módosító rendeletben. Ha "az igénylő önhibáján kívüli okból" mulasztotta el beadni a kérelmet, utólag igazolási kérelmet adhat be, az ok megszűnésétől számított 30-120 napon belül. Ha ezt az igazolási kérelmet elfogadják, akkor mégis elengedhetik a jelzáloghitelből a gyerekvállalásra járó millió(ka)t. Ami nem világos a rendelet alapján, mit jelent az "igénylő önhibáján kívüli ok".
Azok számára, aki előrébb tartanak a lakásprojektben, és már megvan a tulajdonjog-bejegyzés, fontos lehet, hogy továbbra is a magzat 12 hetes korától lehet kérni a hitelelengedést.
Nem kell mind a két félnek tulajdonosnak lenni a fedezeti ingatlanban. A korábbi szabályozás nem volt teljesen egyértelmű, így korábban volt akinek sikerült úgy az elengedés, hogy csak az egyik fél volt 1/1-ben a tulajdonos, de sok esetben ez gond volt - írja a hitelszakértő.
Ebben az esetben egy ajándékozási szerződéssel lehetett orvosolni a helyzetet. Június 13- tól már erre nem lesz szükség, ugyanis akkortól lép hatályba ez a szabályozás.
Fontos, hogy a folyamatban lévő kérelmekre is érvényesíteni kell majd a jogszabály módosítást.
Az eddigi szabályozás szerint harmadik fél nem szerepelhetett a hitelben - ezen most valamelyest könnyítettek, június 13-tól az igénylő volt házastársa vagy volt élettársa is szerepelhet a hitelben, ha van olyan közös gyermekük, aki benne van a hitelelengedés kedvezményezett gyermekei között.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék