Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Az idősebb gyermeket örökbefogadóknak is jár az otthonteremtési támogatás

Szerző: Babaszoba.hu

2021. január 7.

Forrás: MTI/penzcentrum.hu

Eddig nem vehették igénybe a babaváró támogatást és a jelzáloghitel-elengedést azok, akik 2019. július 1-je előtt született gyermeket fogadtak örökbe.

Az idősebb gyermeket örökbefogadóknak is jár az otthonteremtési támogatás (fotó: Getty Images)
Január 1-jétől visszamenőleg is elérhetővé tették ezeket a családtámogatásokat azok számára, akik e támogatások mostani formájának bevezetése, vagyis 2019 közepe után fogadtak örökbe, vagy ezután fognak örökbe fogadni - írja a penzcentrum.hu. A változásról Novák Katalin családügyi miniszter Facebook-videójában beszél.
Hatvan napjuk van arra, hogy igényeljék a babaváró támogatást, és rögtön kérjék azt is, hogyha egy idősebb - azaz 2019. július elseje előtt született - gyermeket fogadtak örökbe, függesszék fel a törlesztést három évre.
Novák Katalin elmondta, a második gyermeknél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást elengedik.
Ez most már abban az esetben is igaz lesz, ha örökbefogadással teljesítik a gyermekvállalást, és 2019. július elsejét megelőzően született gyermeket fogadnak örökbe - emelte ki.
Novák Katalin kitért a jelzáloghitel elengedésére is: az elengedés mértéke itt is attól függ, hány gyermeket nevelnek a családban.
Ha a családba egy második gyermek érkezik, a várandósság 12. hetét követően a fennálló lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitelből 1 millió forintot engednek el, ha harmadik vagy további gyermek érkezik, akkor 4 millió forintot.
A 4 millió forint elengedését követően minden további gyermeknél még 1-1 millió forintot engednek el a még fennálló jelzáloghitelből - mondta el, hozzátéve, hogy ezt igényelni kell.
Novák Katalin hangsúlyozta: eddig ez a lehetőség nem volt meg azok számára, akik 2019. július elsejét megelőzően született gyermeket fogadtak örökbe. Most ezt a lehetőséget is megnyitják - mondta.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék