Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Rendrakás: mikortól várható el a gyerektől?

Szerző: Kiss Virág

2018. szeptember 14. | Frissítve: 2022. január 14.

Forrás: babaszoba.hu

Elvárható-e egy kisgyermektől, hogy kivegye a részét az otthoni rendrakásból? Te mikortól bíznád meg ilyen feladatokkal? Mégis hány éves kortól várhatjuk el a gyermekünktől, hogy az otthoni rendhez ő is hozzájáruljon?

Az anyukák rendszerint azon a véleményen vannak, hogy a rendrakásra és az erre való igényre ugyanúgy meg kell tanítani gyermeket, mint a fogmosásra vagy az alvásra. Ez egy olyan folyamat, ami bizony akár 1,5-2 éves kortól elkezdődik. A renddel kapcsolatos álláspont és szokásrendszer pedig nagyban függ a családi szokásoktól.
"Ha születésétől fogva együtt csináljátok, akkor az a természetes. Ha viszont 7-10 évesen állsz elő vele, akkor jó nagy meló vár rád? - fogalmazta meg sarkos véleményét egy fórumozó a Facebookon.
A totyogók, akik lelkesen játszanak számtalan játékkal, már ki- és bepakolnak a játékosdobozból, és megértik ezeket az egyszerű szülői kéréseket: "Ez a játék kerüljön a polcra? vagy "Tedd ezt a játékot a dobozba?. Ekkor kezdhetjük a rendrakás alapozását! A lényeg ebben az időszakban még elsősorban a játékosság. Ha a pici egy adott tevékenységet örömmel végez, nem érzi kötelezőségnek, akkor szívesebben vesz részt benne.
Fokozatosan szoktasd rá a rendrakásra!

Ne vedd el a kezdeményezést!

A rendrakásnak 3-4 éves korra már fontos helye, kell, hogy legyen a gyerkőc napirendjében, hiszen az óvodában is elvárás ez felé.
Fontos a szülői példamutatás, hiszen, ha mi nem járunk előtte a jó példával, tőle is hiába várjuk el. Amíg kicsi a gyermek, az iránymutatás mellett segítsünk neki és végezzük el együtt pl. a szobájában, játékaival, ruháival kapcsolatos rendrakási feladatokat. Legyünk türelmesek, és ne vegyük el a gyermektől a próbálkozás lehetőségét!
Ha minden feladatot kiveszünk a kezéből már kisebb korában, akkor elmegy a kedve a segítségtől, hiszen megszokja, hogy anya mindent megcsinál helyette, vagy apa jobban tudja nála. A gyermeki lelkesedést leginkább az csökkenti, ha folyton éreztetjük, hogy mi hatékonyabban és gyorsabban tudjuk elvégezni az adott feladatot.
Fontos, hogy értékeljünk minden segítséget, és nézzük el, hogy egy 2-3 vagy 4 éves nem tud tökéletes rendet rakni. Ha a gyermek segíteni akar, ne tiltakozzunk és ne gátoljuk meg ebben! Ha olyan feladatról van szó, amiben már ő is tud segíteni, adjunk rá lehetőséget!

Mikortól képes önállóan ellátni egy-egy feladatot a gyermek?

2-3 évesen saját játékait el tudja pakolni; kis tányérját, evőeszközeit össze tudja szedni; a szennyest be tudja tenni a szennyestartó kosárba.
4-6 évesen a saját ágyát rendbe tudja tenni, segíthet a terítésben és a szobanövények öntözésében is. A ruhákat le tudja szedni a szárítóról, a kisebb ruhadarabokat akár ki is tudja teregetni, de a törölközők vagy épp konyharuhák összehajtogatását is rábízhatod.
6 éves kortól, vagyis az iskolaérettség küszöbén a saját szoba rendrakása, kisebb takarítási feladatok (pl. portörlés) már mindenképpen elvárható. A mosógépbe már ügyesen be tudja pakolni a ruhákat, és a ruhák hajtogatásában is tud segíteni.
7-9 évesen az önálló porszívózásra is sor kerülhet.

A rend és a személyiség

Az, hogy gyermekeinket bevonjuk a mindennapi teendőkbe, így a rendrakásba is, megtanítja nekik, hogy kötelességeik is vannak, és felelősséggel tartoznak bizonyos dolgokért. Ugyanakkor nekünk, szülőknek is meg kell értenünk, hogy gyermekünk személyisége sokban befolyásolja a rendhez, rendezettséghez való viszonyát.
Egy - a témába vágó beszélgetésben - egy apuka azt írta, hogy ő például tizenévesen laboratóriumot és minikertet rendezett be az erkélyen. Számára ez volt a tökéletes világ, míg más szemében ez káosznak tűnt. Ő például úgy vélte, hogy a rendet tevő emberben sokkal több a káosz, mint a kupacból a fontos dolgot bármikor kihúzó zseniben.
Valamennyien ismerünk olyan gyerekeket, akik kiskoruktól fogva igénylik azt, hogy minden a helyén legyen, és ezért tesznek is. Míg más gyerkőcök kedvelik a "káoszt?, a sokféleséget maguk körül, és nem feltétlenül értik meg, nekünk mi a gondunk ezzel.
Minden gyermeknek megvan a maga igénye a rendrakással, renddel kapcsolatban. Gyermekünk az otthoni szokásokból fel fog csipegetni dolgokat, amit aztán keverni fog a saját alakuló igényeivel, és személyiségével. Kössünk kompromisszumot, amiben ő is és mi is jól érezzük magunkat!
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék