Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

  • képes elmagyarázni, hogyan használ két tárgyat
  • 4-5 szóval mondatot alkot
  • két cselekvést is megnevez (pl. kúszik, ugrik)

A babák fele

  • mindkét lábán képes egyensúlyozni 3 másodpercig
  • 2-3 részes parancsot teljesít

Néhány baba

  • szökdécsel és ugrándozik
  • kört rajzol
  • segítség nélkül felöltözik
A hároméves gyerek már magabiztosan szalad, ugrál, forog. Jól tudja hajtani magát a kismotoron, futóbiciklin, triciklin, van olyan gyerek, aki már jól boldogul a biciklivel is (pótkerék segítségével). Sok gyerek tudja hajtani magát a hintán. Nagy része a 3 éveseknek már képes pár másodpercig fél lábon állni, de elképzelhet, hogy ez még igényel némi extra koncentrációt a részéről.
Egyre ügyesebb az öltözködésben, a tépőzáras cipővel is boldogul egyedül. Ne várd, hogy olyan villámgyors legyen ezekben a tevékenységekben, mint te. Dicsérd meg az önállóságért és hagyj neki elég időt mindenre.
Elképzelhető, hogy már tud felismerhető emberalakot rajzolni, és ügyesen színez.
Egyre önzetlenebb a többi gyerekkel: már nem félti annyira a játékokat a másiktól, érdekli a másik. Ha születésnapi bulit tervezel a gyereknek, akkor megteheted, de ne hívj meg túl sok gyereket. Megfigyelheted, hogy a 3 éves már sokszor empatikus. Nemcsak felismeri, hogy milyen érzelmi állapotban van a másik (dühös, vidám, szomorú), hanem meg is akarja érteni, miért lett az. Adott esetben sajnálja.
A hároméves gyerek egyre többet játszik szerepjátékot, például boltost. Nagy kedvenc lehet a "doktoros" játék is, ami azért fontos, mert a gyerek teret adhat a test és a másik nem iránti kíváncsiságának. (Feltámad a szexuális érdeklődése.)
Szókincse 2-300 szóból áll, egyre többet beszél, kérdez, elmesél dolgokat, versel és énekel. Meséltesd a képekről, mikor könyveket lapozgattok. Kérdezgesd a látottakról, és kérdezz vissza a részletekre. Érzékeli és - valamennyire - érti az idő múlását.
Ha netalán hazugságon kapod, akkor ne büntetéssel válaszolj a tettre, hanem más alkalommal a jó cselekedetre adott dicsérettel. Önálló tevékenységeknél mindig legyen pozitív visszaigazolás, ezzel hatékonyan segítheted a fejlődését.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések