Baba

Szuperélelmiszerek gyereknek? – Trendek és tények

Az elmúlt években egyre több olyan élelmiszert találhatunk a boltok polcain, melyek létezéséről korábban nem is hallottunk. Egyiküket-másikukat egyenesen szuperélelmiszerekként jellemzik.
2018. Július 07.
Szuperélelmiszerek gyereknek? - Trendek és tények

Sok olyan van köztük, amit elsősorban felnőtteknek ajánlanak, de akadnak olyanok is, amiket gyereknek is javasolnak. Megpróbáltuk összegyűjteni a legújabb trendeket, és Bencze Mária dietetikus szakértőnk segítségével kideríteni, vajon szükség van-e ezekre az élelmiszerekre?

Mik azok a szuperélelmiszerek?

A szuperélelmiszer (angolul “superfood”) címke elősorban marketingeszköz, nem hivatalos kategória. Általában olyan élelmiszerekre használják, amelyekben sok olyan, legfőképpen növényi eredetű tápanyag /vagy növényi összetevő található, ami egészségesnek mondott.

A manapság divatos szuperélelmiszerek egyáltalán nem nélkülözhetetlenek – kezdi Bencze Mária, dietetikus szakértőnk. Változatos, az évszaknak és kornak megfelelő táplálkozással bevihetők a szükséges tápanyagok. A most trendinek számító ételeket, összetevőket a változatosság kedvéért be lehet emelni a kicsik étrendjébe időnként, de fontos hangsúlyozni, hogy semmiképpen nem nélkülözhetetlenek.

Egzotikus hozzávalók

Vannak olyan élelmiszerek is, melyek ugyan nem tartoznak a szuperélelmiszerek közé, mégis az éppen aktuálisan uralkodó trendeknek megfelelően fogyasztásuk divatossá válik. Azt is érdemes megfontolni, vajon a mindenhol hirdetett csodaélelmiszer ára arányban van-e értékesnek leírt tulajdonságaival, vagy esetleg van olyan, itthon is termő, vagy előállított alapanyag, amivel helyettesíthető.

Sok divatos mostani “szuperélemiszernek” van hazai megfelelőleje, teszi hozzá a szakértő. A chia magot helyettesíthetjük lenmaggal, C vitamin forrásnak kiváló lehet például a csipkebogyó. Az egyszerű mézet is nevezhetnénk szupertápláléknak, olyan fantasztikus összetevői vannak.

A teljesség igénye nélkül nézzük, melyek a felkapott, kicsiknek is adható élelmiszerek, alapanyagok, és vajon mennyire értékesek ezek az egészségük szempontjából.

Avokádó

Már jó ideje megtalálható a boltok polcain itthon is, de csak egy pár éve igazán elterjedt. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nehéz belőle igazán jót venni, mert ha túl kemény, akkor még nem finom, ha túlérett, akkor pedig jöhet a rossz meglepetés: ha hámozás után az egész barna, landolhat a kukában. Az avokádó értékes élelmiszer, rengeteg telítetlen zsírsav található benne, ami jótékony hatással van az egészségre. Az avokádó valójában gyümölcsnek számít és elméletileg hat hónapos kortól adható lenne a protokoll szerint, de szakértőnk magas zsírtartalma miatt inkább a 10-12 hónapos kort javasolja.

Édesburgonya

Szintén pár éve terjedt el itthon és szintén felkerült a babáknak adható szuperételek listájára, sokan a sütőtökhöz hasonlítják, amiben van igazság, de mégsem teljesen ugyanaz a kettő. Káliumban, béta-karotinban, rostokban gazdag. Az édesburgonya szénhidrát, fehérje, A-vitamin, B-6 és C-vitamin tartalma igen magas, rendszeres fogyasztása jótékony hatású. Már itthon is termesztik, piacokon kapható.

Gránátalma

Szintén antioxidáns bomba, káliumban, kalciumban, C-vitaminban, E-vitaminban, folsavban és vízben oldódó B-vitamin komplexben is gazdag. Vásárlásánál arra kell figyelni, hogy a héját ne tudjuk benyomni az ujjunkkal, mert ebben az esetben valószínűleg belül már rohad a gyümölcs.

Az ajánlások nem egységesek arra vonatkozóan, hogy mikortól adhatjuk a kicsiknek, de az biztos, hogy három éves kor alatt a teljes magot ne adjuk. A levét a gyümölcslevekkel bevezethetjük.  Szupermarketekben, nagyobb zöldségeseknél lehet hozzá jutni.

Áfonya

Gazdag C-vitaminban és béta-karotinban. Az áfonya antioxidáns tartalma a legmagasabb a gyümölcsök közül. A kicsiknek kimondottan ajánlott, nagyobb piacokon már itthon is kapható, nem is aranyárban. Másfél éves kortól ajánlott a hozzátáplálás során.

Quinoa

Magnézium, kalcium és foszfor tartalma igen magas, teljes értékű fehérjeforrás, antioxidánsokban, rostban gazdag és nagyon könnyen emészthető. Íze semleges, ezért a kicsik könnyen elfogadják. Egy éves kortól már biztosan elég fejlett a baba táprendszere a quinoa emésztéséhez. Miután gluténmentes, ételallergiás gyerekeknek is adható.

Chia mag

A felnőtt étkezési trendek egyik kétségtelen szupersztárja most a chia mag. Omega 3 és Omega 6 zsírsavtartalma kiemelkedően magas, gazdag fehérjében és rostokban is. Várandósoknak a fogyasztása kifejezetten ajánlott. Kicsiknek csak onnantól ajánlják a fogyasztását, amikor már ők is azt eszik, amit a felnőttek, tehát nagyjából két éves kor felett. Nyers chiát semmiképpen ne adjunk a kicsiknek, mert nagyon megterhelheti az emésztőrendszerüket. Ha chia magot szeretnénk adni a totyogóknak, akkor egy teáskanál bőven elég nekik egy nap.

Goji bogyó

Szintén magas antioxidáns-tartalma miatt vált igen népszerűvé a farkasbogyó néven is ismert apró termés. Klasszikus értelemben inkább táplálékkiegészítőként lehet rá tekinteni, a bogyóból készült lé a legelterjedtebb felhasználási módja, de tehetjük turmixokba, vagy süteményekbe is, sőt, akár nyersen is rágcsálható. C-vitamin tartalma magas és a látást támogató A-vitaminból is sok van benne.

Általában 3 éves kor felett ajánlható immunerősítésre.

Homoktövis

A homoktövist is igazi vitaminbombaként tartják számon. Homokos talajon él, így hazánkban is több helyen megterem. 100 gramm friss homoktövisben nagyjából tízszer annyi C-vitamin van, mint egy narancsban. A homoktövis már a pépes ételek bevezetésétől kezdve adható a kicsiknek, kis adagban. Miután íze elég kesernyés, trükközni kell vele, de például az almával jól harmonizál.

Manuka méz

Ez a különleges ízű méz Új-Zélandról származik, ahol már régóta használják gyógyászati célokra. A manuka méz nagyon tápláló, valamint erős antibakteriális hatású, illetve a fertőzések megelőzésében is segíthet. Az adagolásokat pontosan betartva akár már egy éves kor után is adható. Ősszel és télen immunerősítésre is használható. De miután cukortartalma magas, ezért csak mértékletesen adjuk a kicsiknek.

Mik azok az antioxidánsok és szüksége van-e rájuk a kicsiknek?
  • Az antioxidánsok segítenek megelőzni a fertőzések kialakulását, képesek erősíteni a megszokott élettani funkciókat, hatékonyabbá tenni a szervezet védekezőrendszerének működését. Közismert antioxidánsok az A-, a C-, és az E-vitamin, a béta-karotin, a flavonoidok, az izoflavonoidok, a fenolsavak, a szelén, a Q10.
  • Az “antioxidánsok” elnevezés egy kémiai folyamatra utal. Vannak anyagok, vegyületek melyek képesek a gyökfogásra és ezáltal megakadályozni a szervezetünkben képződő szabad gyökök káros hatásait. A szabad gyökök felhalmozódásának lehet betudni, bizonyos kórfolyamatok kialakulását. Védő anyagok a a felsorolt táplálékokkal (is) bevihetők – teszi hozzá a szakértő.
  • Minden életkorban, életszakaszban képződnek kisebb-nagyobb mennyiségben szabadgyökök a szervezetünkben ezért mindig jó lehet, ha olyan élelmiszerek, alapanyagok is szerepelnek az étrendünkben, melyek védőtápanyagokban bővelkednek, de ezt egy változatos, szó szerint színes étrenddel különösebb attrakciók nélkül is elérhetjük,, egyszerű zöldségek, pl sütőtök, paradicsom, brokkoli stb., színes gyümölcsök adásával – hangsúlyozza a dietetikus.

További hasznos cikkek a témában:

A cikk forrása a Kismama magazin.

Szuperélelmiszerek gyereknek? - Trendek és tények

Forrás: Kismama magazin