Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mikortól kell cipő a babának?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2022. június 22.

Forrás: babaszoba.hu

Kell cipő egy kisbabának? Mikor vegyük meg az első pár lábbelijét?

Mikortól kell cipő a babának, a kisgyereknek? (Fotó: Getty Images)
Nincs egy adott életkor, amihez köthetjük azt, hogy mikortól viseljen cipőt egy gyermek, hiszen ez egyedi fejlődés függvénye.
Hiszen amíg a szabadban magabiztosan nem sétál, addig nem kell cipőt adni egy babára, kisgyerekre, ahogy a Babycenter is írja. Amíg a házban tanul járni, addig engedjük, hogy ezt mezítláb tegye,  mert jobban tudja a lépéseit egyensúlyozni és koordinálni, ha érzi a talpa alatt a talajt.
A baba csontjai még puhák, ezért ha túl korán kap cipőt, az összenyomhatja a lábfejét, és akadályozhatja a megfelelő növekedést.
A Kidshealth szerint is érdemes várni az első pár cipővel addig, amíg a baba sétálni nem kezd. A cipő elsősorban a lábai védelmét szolgálja, különösen a szabadban való séta során.
Ha hamarabb kezd cipőt hordani, az nem segíti abban, hogy gyorsabban vagy jobban tanuljon meg járni. Valójában a túl kemény, nem rugalmas talpú cipők megnehezítik a járás tanulását, mert korlátozzák a láb természetes mozgását.
Tehát amíg nem tanul meg sétálni, még mindig az a legjobb a láb fejlődésének, ha a baba mezítláb van. A hideg kövön, vagy ha nincs elég meleg, egy pár csúszásgátlós zokni is megfelelő a járás gyakorlásához.
Amikor a baba járni kezd, érdemes olyan cipőt választani neki, ami könnyű és rugalmas - nem túl kemény és merev -, jól illeszkedik, jól tartja a lábát, és csúszásmetes a talpa.
A Babycenter azt javasolja, hogy a cipő lehetőleg készüljön valamilyen jól lélegző anyagból, például bőrből, pamutból vagy vászonból.
Amikor a baba felpróbál egy pár cipőt, tapogassuk meg a cipő orrát, hogy biztosan legyen elég hely - nagyjából 1 cm növekedési térnek kell lennie a leghosszabb lábujj vége és a cipő között. Ellenőrizzük azt is, hogy a cipő szélessége megfelelő-e.
Ügyeljünk rá, hogy a gyermek lába ne csússzon előre vagy ki a cipőből, amikor sétál benne vagy lábujjhegyre áll. Ha a lába előre csúszik, az összenyomhatja a lábujjait a cipő végében. Ha egy cipő túl laza, akkor be kell görbítenie a lábát és a lábujjait, hogy ne csússzon le.
Rendszeresen ellenőrizzük a baba lábát: ha hólyagokat látunk, azt gyakran az új vagy a rosszul illeszkedő lábbeli okozhatja. Ilyenkor ellenőrizzük a lábméretét.
A Cipő Mérettáblázat portál szerint 2 éves korig a kisgyermek lábait a gyors növekedés miatt 1-2 havonta meg kell mérni, hogy a cipője se túl nagy, se túl kicsi ne legyen. 2-3 éves korban a gyerek lába  évente nagyjából két-három cipőméretet nő, ezért 2 havonta ellenőrizzük a lábméretet.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

A nők 80 százaléka tapasztalt már szexuális zaklatást nyilvános helyeken (X)

Az utcai zaklatás egy olyan dolog, ami bármilyen szexuális irányultságú, kultúrájú és hitű nőt és férfit lealacsonyít, ami azt eredményezi, hogy megkérdőjelezik saját tapasztalataikat.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések