Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Elavult altatási módszerek

Szerző: Kiss Virág

2018. július 4. | Frissítve: 2020. november 28.

Forrás: babaszoba.hu

Mit csinálok rosszul, hogy nem akar elaludni? Lehet, hogy valamit rosszul csinálok? Íme egy rövid összefoglaló az elavult altatási módszerekről.

Találjuk meg a megfelelő altatási módszert!
A szülők előtt számtalan lehetőség kínálkozik, hogy saját és gyermekeik igényeinek megfelelően válasszanak altatási szokásokat, legyen ez akár együtt alvás vagy külön szobában altatás; különféle praktikák a felébredő gyermek visszaaltatására. Valamennyi szülő számára az a cél, hogy megtalálja az egész család számára a legjobb alvási-altatási módszert, hogy a nappali és éjszakai alvások természetes módon simuljanak bele az életük rendjébe. Fontos, hogy az alvás a család valamennyi tagja számára pihentető legyen.
Vannak azonban olyan altatási módszerek, amelyek károsak lehetnek a gyermek számára. Nézzük most meg, hogy mely altatási módszerek azok, amelyek mára már elavultnak számítanak.

Sírni hagyni-módszer

Ez az altatási módszer semmiféle segítséget nem ad a babának, és nem vesz arról tudomást, hogy egy újszülött számtalan ok miatt jelez sírással környezete felé. A sírni hagyni-módszerrel a szülő azt üzeni, hogy nem számíthatnak rá, ezzel pedig minden kapcsolat alapját, a bizalmat rengeti meg.
Mindenképpen káros, a gyermek testi-lelki egészsége szempontjából az egyik legrombolóbb hozzáállásról van szó. Bármely nevelési módszer hívei is vagyunk, nem szabad szem elől téveszteni, hogy a gyermek személyiségfejlődése során mindig lesznek kritikus szakaszok, amikor zavart szenvedhet az alvás. Ilyen kitüntetett szakasz a szeparációs szorongás időszaka, amikor gyakrabban ébrednek a gyerekek, szükségük van az anya megnyugtató közelségére és jelzésére, hogy bármikor ott van, ha ő fél. Az, hogy ezt együttalvással, a letesz-felvesz módszerrel oldjuk meg, természetesen a saját döntésünk. A magára hagyás, a sírni hagyás azonban semmiképp nem jó megoldás.

Ferber-módszer (késleltetett válasz)

Sokáig igen népszerű módszer volt, és vannak szülők, akik meg vannak győződve, hogy ez az egyetlen - drasztikusnak tűnő - módszer, ami képes megoldani a 3 hónaposnál idősebb gyermekek alvási gondjait.
Richard Ferber, aki a Bostoni Gyermekkórház Alvásközpontjának igazgatója úgy véli, hogy a rossz alvás tanult dolog, amiről le lehet szoktatni a gyermeket.
Ezért a szülőknek azt tanácsolja, hogy ébren tegyék le a picit aludni, hogy önállóan tanuljon meg elaludni. Amikor azonban sír, minél hosszabb ideig hagyni kell, hadd sírja ki magát. Először 5, majd 10, később csak 15 perc után szabad bemenni hozzá. Ilyenkor meg kell simogatni, jelezni kell, hogy ott vagyunk, de az ágyból nem szabad kivenni. A módszer tehát nem engedi, hogy teljesen magára hagyjuk a gyermeket, azt viszont korlátozza, hogy milyen időközönként mehetünk be megnyugtatni.
Ferber szerint még a legkitartóbb, kezdetben az egész éjszakát végig üvöltő gyermek is abba fogja hagyni a sírást, és megtanul egyedül elaludni.
Fogalmazzunk inkább úgy, hogy a baba a tanult tehetetlenség (azaz, hogy hiába sírok, nem nyugtatnak meg) hatására felhagy a sírással. A sírni hagyni-módszerhez hasonlóan ez az altatási módszer is elbizonytalanítja és frusztrálhatja a gyermeket.

Szörnyek márpedig nincsenek

Jo Frost, gyermeknevelési szakértő A kisgyerekkor nagy kérdései című könyvében arra hívja fel a figyelmet, hogy három-négyéves kor körül a gyermekek fantáziája nemcsak napközben, de az esti alváskor is igencsak aktívvá válik. Ilyenkor aztán megjelennek a különféle szörnyek és szellemek az ágy alatt vagy a szekrényben. Lehet, hogy számodra adott a logikus magyarázat, hogy szörnyek nincsenek, ám a gyermeki gondolkodásmód másként működik, hiszen a racionális gondolkodás csak iskoláskorra fog kialakulni. Fontos tehát, hogy ne nevesd ki, ne bagatellizáld a dolgot, és ne intézd el annyival, hogy ez csak a fantáziája szüleménye.
Emlékezzünk vissza! Talán a mi gyerekkorunkban is lezárták a kérdést azzal a szüleink, hogy "Márpedig szellemek nincsenek!", ez azonban manapság már elavult hozzáállás.
El kell fogadni, hogy ez számára reális probléma, amire igyekezz valamilyen megoldást találni! Jo szerint bátran beléphetünk egy kicsit a történetbe, és a szörnyek elűzéséhez nyugodtan használhatunk akár valamilyen varázslatos kelléket: varázspálcát, csillámport is.

Mit rontok el altatáskor?

A korszerűtlen altatási módszerek mellett érdemes megvizsgálni, hogy mi mindent ronthatunk el altatáskor; milyen tévhitek és régi beidegződések azok, amelyeket érdemes átgondolnunk, ha alvással kapcsolatos problémák ütik fel a fejüket.
  • nem megfelelő az alvási rituálé, vagy nincs is alvási rituálé
  • nem ismerjük fel időben a fáradtság és álmosság jeleit, nem kezdjük időben az altatást
  • túlfárad a gyermek (egy nagy hancúrozás például alvás előtt annyira felpörgeti a gyerkőcöt, hogy még nehezebben fog menni az elalvás)
  • túl sok inger éri a kicsit a szobában, az ágy körül
  • ötletszerűen zajlik az altatás, nincs napirend, nincs az altatásnak egy nagyjából állandó időpontja
Bármelyik altatási, alvási módszer mellett is tesszük le a voksunkat, fontos, hogy ez a gyermek és a szülő igényeihez igazodjon. Mindig vannak váratlan helyzetek, nehéz periódusok, de fontos a szülői következetesség, hogy a későbbiekben mindig vissza tudjunk állni a régi, megszokott altatási rutinra.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák