Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Csippentő fogás a baba mozgásfejlődésében

Szerző: Bordohányi Alexandra

2021. június 2.

Forrás: babaszoba.hu

A csippentő fogás a mutatóujj és a hüvelykujj koordinációját jelenti, arra irányulva, hogy megtartson egy tárgyat. De a csippentő fogást használjuk például ahhoz is, hogy meg tudjunk tartani egy tollat.

Mikor számíthatunk a csippentő fogás megjelenésére?

A csippentő fogás fontos mérföldkő a baba finommotoros fejlődésében, mely általában a gyermek 9-10 hónapos korában alakul ki, de ez gyermekenként eltérő lehet, hiszen egyénenként különböző ütemben fejlődhetnek.
Csippentő fogás a baba mozgásfejlődésében (Fotó: Getty Images)
A finommotoros mozgások olyan mozdulatok, amelyek a kéz kisebb izmainak pontos kontrollját igénylik, és többféle készségre, köztük erőre és kéz-szem koordinációra is szüksége van a gyermeknek ahhoz, hogy elérje ezeket a mérföldköveket. A finommotoros készségek jelentik a szükséges alapot ahhoz is, hogy a gyermek később írni tudjon, vagy akár a számítógép egerét használja.
Nagyjából abban az időszakban, amikor a csippentő fogást elsajátítja a baba, tanulja meg azt is, hogyan kell két tárgyat egymáshoz csapni, és tapsolni.
Ahhoz, hogy a baba megtanulhassa a csippentő fogást, el kell érnie néhány korábbi fejlődési mérföldkövet:
  • az ujjait a tenyere felé közelíti, így az ujjaival körbe is tud fogni, meg tud fogni egy tárgyat
  • a hüvelykujja kivételével a többi ujjával mintegy gereblyeszerűen  az ujjai tetejét egy tárgyra helyezve maga felé tudja azt húzni
  • a csippentő fogás "elődje", amikor nem a mutató- és hüvelykujja tetejével, hanem alsóbb ujjbegyei közé csippent fel egy tárgyat - ez általában 7-8 hónapos kor között jelentkezhet
A valódi csippentő fogásnál az ujjai hegyével veszi fel a tárgyakat. Amikor ezt elsajátította, a baba már képes megfogni és felemelni kisebb, vékonyabb tárgyakat is.
Ez teszi majd lehetővé azt is, hogy apróbb ételfalatokat a kezébe fogjon és a szájába tegyen, hogy megtanulja begombolni, bezipzárazni a ruháit, és azt is, hogy később tudjon majd zsírkrétával rajzolni, vagy éppen ceruzával írni.
Ha a gyermek 12 hónaposnál idősebb, és még nem mutatta a csippentő fogás jeleit, javasolt beszélni orvossal.

Milyen játékokkal segíthetjük a csippentő fogás fejlődését?

  • Matatófal és doboz, amelyekben/amelyeken gombok, kapcsolók, fogantyúk vannak - ez az ok-okozati összefüggések tanulását is segíti
  • Változatos méretű, alakú, textúrájú építőjátékok és labdák
  • Konyhai eszközök mint a műanyag tálak, mérőpoharak, fakanalak - de mindig nagyon figyeljünk a kicsire, amikor ezekkel játszik!
  • Egymásba tehető játékok mint a különböző méretű műanyag pohár szettek, amelyek egymásba illeszkednek

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések