Mit tud a baba?Főoldal

A legtöbb baba

  • támasztással ül, kezét előre nyújtja
  • ütögető mozgással a tárgyakat eléri
  • a beszédet utánozza, gagyog

A babák fele

  • felismerhető hangokat ejt ki - ba-da-ha
  • mászni kezd vagy előrefelé kúszik

Néhány baba

  • kézben tartva valamit rövid ideig képes állni
  • pápát integethet
  • a tárgyakat összeüti

A 7 hónapos baba hason fekve fél kézzel is meg tudja tartani magát, kúszni-mászni próbál. A hason fekvésből is felülhet. Felváltva hajtja be a térdét, "táncol", váltogatja lábait. Esetleg képes felállni úgy, hogy valamiben megkapaszkodik (bútor, járóka stb.).

Mindkét kezével fog. Használni kezdi ujjait, ki tudja egyenesíteni. Megragadja a tárgyakat, nehezen ereszti el, másikért nyúl. Keresheti az eldugott, letakart játékokat. Túl sok játékot egyszerre ne adjunk neki. Két játék is elég a figyelem lekötéséhez. Madzagos játékot véletlenül húz meg, csodaként éli meg a mozgást, keresi, mi történt. Magyarázzuk el, mutassuk meg, mit csinált. Elkezdi a játékokat kidobálni. Apró, kisméretű játékot tilos a kezébe adni, a közelébe tenni, mivel rögtön "megkóstolja", lenyelheti. Lehetőleg szem előtt legyen, amikor "dolgozik", hisz a babának a játék, az ismerkedés igen komoly feladat, tanulás.

Már meg tudja különböztetni az idegeneket. Esetleg félelmi reakció is megfigyelhető. Az egyes arckifejezéseket el tudja különíteni. A szigorú, komoly arckifejezésű ember megijesztheti. Érdemes mosolyogni rá, mert visszamosolyog, nevet. Bizonyos hangokat visszamondogat, elismétel. Kifejezi az akaratát, nemcsak sír, mozgásával is ellenáll, ha valami nem tetszik neki. Állandó figyelmet igényel. Már van humorérzéke, felfigyel a szokatlan dolgokra. "Énfogalmát" segítsük kialakítani.

Csészéből már ügyesen iszik, és 1-2 foga is kibújhat, általában az alsók, 2 foga elől-alul, középen a két metszőfog. A fogzás fájdalmas is lehet, erősen nyálzik, dörzsölgeti az ínyét, mindent rágcsál. A cumi megnyugtatja ugyan, de nem jó megoldás az állandóan a szájban lévő és nehezen tisztán tartható cumi. Gyakrabban iszik, de ne legyen a folyadék édes, főleg ne erősen cukrozott tea. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a fogápolás szükségességét már az első fogak megjelenésétől.

Amennyiben az emberi arc látványára nem figyel föl, nem követi tekintetével, a hangokra nem válaszol, mindenképpen lássa gyermekorvos, majd fül-orr-gégész, audiológus szakorvos. Hallását és a látását is ellenőrizni kell. Ha nem ültethető, nem térdel fel, a tárgyakat nem ragadja meg, vizsgálni kell mozgásának és figyelmének fejlődését.

Ugrás a lap tetejére

Játék tippek

Játék tippek

Következő tipp

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések