Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Fertőzések, amelyektől óvakodj a terhesség során

2017. május 11.

Forrás: babaszoba.hu

A más körülmények között ártalmatlan betegségek is okozhatnak a magzatnál súlyos fejlődési rendellenességet, nem árt az óvatosság!

Kismamaként érzékenyebbé válnak a nők. Nem csak átvitt értelemben, hanem akár szó szerint is. Egy ártalmatlan nátha még nem okoz gondot, de van néhány fertőzés, amelyik fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál - ezektől mindenképpen óvakodjon a kismama!

Elővigyázatosság a cicával szemben

A toxoplazma elsősorban a macskák ürülékével terjed, és különösen a terhesség első trimeszterében veszélyes, ekkor válthat ki nagyon súlyos fejlődési rendellenességeket, akár vetélést is. Elkerülése érdekében a kismama evés előtt alaposan mosson kezet, a zöldségeket, gyümölcsöket is nagy körültekintéssel tisztítsa meg. Ne fogyasszon nyers húst, ha pedig nyers hússal dolgozik, ügyeljen arra, hogy közben ne nyúljon a szeméhez és a szájához.Kertészkedés közben tanácsos kesztyűt viselnie. Lehetőleg kerüljön mindent, ami a macska ürülékével érintkezhet, amennyiben megoldható, ne ő cserélje a cicaalmot sem. Ha ez mégis elkerülhetetlen, kesztyűben, maszkban, rendkívül óvatosan tegye! A várandós nő ne engedje azt sem kedvencének, hogy nyalogassa.

Másik mumus: a rubeola

A rózsahimlő - vagy más nevén rubeola - ellen ma már 15 hónapos és 11 éves korban beoltják a gyerekeket (ez az MMR-oltás), így óvodai és iskolai közösségekben ritkán fordul elő. A betegség gyerekekre és felnőttekre nézve veszélytelen, ám ha egy kismama fertőződik meg terhessége első hónapjai alatt, akkor súlyos rendellenességeket okozhat az embrió, illetve a magzat fejlődésében. A tervezett terhesség előtt ezért célszerű megvizsgáltatni magunkat - ehhez egy egyszerű vérvétel szükséges -, és ha nem estünk át korábban e betegségen, vagy nem kaptunk védőoltást, akkor érdemes kérni a vakcinát.

Kockázatot jelentenek: herpesz, Streptococcus B, B19-es parvovírus

A herpeszvírus csak ritkán felelős a magzat komolyabb megbetegedéséért, de a terhesség kezdetén nagyobb arányban okozhat vetélést. Viszont a vírus születés közben megfertőzheti, majd megbetegítheti a babát. Különösen azoknak kell vigyázni, akik először esnek át a betegségen, mivel azoknak a nőknek a szervezetében, akiknek korábban volt már herpesze, ellenanyag termelődik, amely az újszülöttet is óvja. A Streptococcus B baktérium szintén a kockázati források közé tartozik. Habár az anya szervezetében nem tesz kárt, a magzatra, illetve az újszülöttre nézve életveszélyes lehet. A fertőzött anyák esetében gyakoribb a vetélés és a koraszülés, az éppen világra jött babákat pedig kétféleképpen is megbetegítheti.

Az egyik változata néhány órával a születés után lép fel, keringési és légzési zavarokat okozva. A másik verzió hetekkel később alakul ki, és súlyos agyhártyagyulladással jár. Sajnos mindkét esetben előfordul, hogy - a gondos kezelés ellenére - a baba meghal, illetve maradandó károsodást szenved.

A lepkeszárny betegséget a B19-es parvovírus okozza. Ez igen gyakori a gyermekek körében, így főleg azokat a kismamákat veszélyezteti, akik gyerekek között dolgoznak. A kórokozó főleg cseppfertőzéssel terjed, és - különösen a huszadik terhességi hét előtt - vetélést idézhet elő.

Oltás bárányhimlő ellen

A legtöbb esetben a citomegalovírus fertőzheti meg a magzatot. Az anya esetében gyakran nem vált ki tüneteket, esetleg enyhe lázat, fáradékonyságot, végtagfájdalmat vagy nyirokcsomó-duzzanatot vehet észre magán a kismama. A magzatra nézve változatos tüneteket produkálhat, ezek súlyossága attól is függ, mikor történt a fertőzés. Mindenesetre a terhesség során mindvégig veszélyt jelent. A vírus leginkább a nemi szerveken és egyéb nyálkahártyákon keresztül képes terjedni. Sajnos oltás és gyógymód sem létezik ellene.

A családtervezés időszakában azt is érdemes átgondolni az anyaságra készülő nőnek, volt-e korábban bárányhimlős. Amennyiben nem, és korábban védőoltást sem kapott, érdemes beoltatnia magát, mivel a bárányhimlő a terhesség első harmadában veszélyes lehet a babára nézve - károsíthatja őt -, a terhesség későbbi szakaszában pedig az édesanya betegedhet meg súlyosan.

Hozzászólások

Ezért kezdd a mikrotápanyag-pótlást már teherbe esés előtt (X)

Az, hogy minden anya óvja babáját a születése után, magától értetődő. Az viszont már kevésbé köztudott, milyen fontos már az első néhány hétben segíteni az embrió fejlődését.

LEGO Duplo Nyereményjáték

Játssz velünk, válaszolj helyesen néhány kérdésre és nyerd meg a Lego Duplo nyereménycsomagok egyikét.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések