Mihez szükséges?
Mennyi szükséges belőle?
A nátriumszükségletet illetően nincs egységes álláspont. Vannak, akik szerint nem is szükséges kívülről tudatosan bevinnünk, mert élelmiszereink elegendő mennyiséget tartalmaznak, mások napi fél grammot javasolnak, ismét mások napi két grammot. Való igaz, hogy ezt a szükségletet inkább többszörösen felülmúljuk: napi öt-tizenöt (!) gramm nátriumot fogyasztunk, főleg konyhasó formájában. Ennek egy része a sózással kerül az ételeinkhez, nagyobb részét viszont az élelmiszeripar "adja", hiszen nagymennyiségű sót használnak fel az élelmiszergyártásnál. Tehát a nátrium bevitelére nem kell odafigyelni.
Miben található meg?
A nátrium minden élelmiszerünkben megtalálható. Egyesekben már természetesen is, másokhoz az élelmiszeripar adagol további mennyiséget.
Napi szükséglet / adagolás | |
---|---|
Életkor | Szükséglet (milligramm) |
Félévesnél fiatalabb | 200 |
7-12 hónap | 400 |
1-3 év | 500 |
4-6 év | 700 |
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.Túladagolás
A nátrium túladagolása (a fokozott sófogyasztás) az arra érzékenyeknél (sokan vannak) a vérnyomás emelkedését, magas vérnyomás betegséget idézhet elő.