Mihez szükséges?
Mennyi szükséges belőle?
A klór szükségletet szoros összefüggésben kell szemlélni a nátriumbevitellel, hiszen a legjelentősebb forrása éppen a konyhasó. Ennek tömegén belül nagyobb arányt képvisel a klór, mint a nátrium, tehát ezzel be is jut a szervezetünkbe megfelelő mennyiségben a klór.
Miben található meg?
A klór természetes eredetű élelmiszereink közül legjelentősebb mértékben a konyhasóban fordul elő, és ezzel a mennyiséggel hiánytalanul fedezzük is a szükségletünket belőle.
Napi szükséglet / adagolás | |
---|---|
Életkor | Szükséglet (milligramm) |
Félévesnél fiatalabb | 300 |
7-12 hónap | 600 |
1-3 év | 800 |
4-6 év | 1100 |
A hiány és többlet hatása
Hiányállapotok
Mai táplálkozásunk mellet hiányállapota nem alakulhat ki.Túladagolás
A klór túladagolása természetes úton csak a konyhasó extrém mértékű bevitelével valósítható meg, ekkor sem a klór túladagolása lesz az elsődleges ártalom. Gázhalmazállapotban belélegezve azonnal súlyos mérgezést és károsodásokat okoz.