Házimunka kicsi mellett – Sima ügy vagy kihívás?

Egy kisbaba mellett gyakran az az érzésünk támad, hogy képtelenek vagyunk megbirkózni a házimunka diktálta feladatokkal. Mosás? Főzés? Takarítás? Hidd el, nem lehetetlen feladat!
A babák mellől cseppet sem könnyű elmozdulni, és a legegyszerűbb házimunka is újfajta kihívásnak tűnhet még a rutinosabb anyukák számára is. A babák – és különösen az újszülöttek – rengeteg figyelmet és gondoskodást igényelnek, amit csak az édesanyjuk tud számukra megadni, de egy izgő-mozgó totyogón is rajta kell majd tartani a szemünket folyton. De mi lesz így a háztartással?

Engedd el az elvárásaidat!

Lehet, hogy korábban nagy jelentőséget tulajdonítottál annak, hogy még az alsóneműk és a zoknik is ki legyenek vasalva, egy kisgyermek mellett azonban nagy valószínűséggel el kell engedned az önmagaddal szembeni magas elvárásaidat. Akkor sem dől össze a világ, ha a heti portalanítás elmarad vagy a férjed ruháján van itt-ott egy-két ránc.

Állíts fel fontossági sorrendet!

Ha csökkented az önmagaddal szembeni toronymagas elvárásokat, és csak a legfontosabb dolgokra koncentrálsz, több időt tudsz a babával foglalkozni és magadra is több idő jut.
Szedd össze pár lényeges pontban, mi az, amire feltétlenül muszáj időt szakítani (pl. főzés, vécétakarítás, ruhák mosása), és mi az, amire nem gond, ha csak ritkán jut lehetőséged elvégezni (pl. portörlés, vasalás, függönymosás). A fontossági sorrend felállításakor azon is gondolkodj el, kinek milyen feladatot delegálhatsz ezek közül.

Váltsd le a heti rutint napi rutinra!

Ha korábban hétvégére időzítetted a házimunkát, célszerűbb, ha a heti rutint lecseréld napira a baba mellett, és a teendőidet minél kisebb részfeladatokra osztod fel. Hétfőn fürdőszobát takarítasz, kedden porszívózol, szerdán a ruhapakolás jön – igazítsd a teendők beosztását a saját életritmusotokhoz!

Multi-task a háztartásban is

Ez a divatos kifejezést azt jelenti, hogy egyszerre több feladatot és tevékenységet is képesek vagyunk ellátni, és ez bizony nagy segítségünkre lehet a háztartás menedzselésében is. Ne gondolj nagy dolgokra! Míg telefonon beszélsz valakivel, tegyél be egy adag mosnivalót a gépbe. Amíg lefő a reggeli kávé, fertőtlenítsd a mosogatót. Sok kicsi sokra megy, és nem halmozódik a feladat.

Fagyassz, fagyassz, fagyassz!

Kisgyermek mellett nem feltétlenül lesz időd és kedved több fogásos ételekkel bíbelődni. Érdemes hétvégén nagyobb mennyiségben főzni, és amit csak lehet, lefagyasztani a mélyhűtőtökben. Ha hét közben szeretnél főzni, akkor könnyű, gyors egytálételeket készíts, ami mellett nem kell ott állnod órák hosszat a tűzhely mellett. Ilyenkor is készíts nagyobb mennyiséget, és a maradék azonnal mehet a dobozokba.

Szabadulj meg a felesleges holmiktól!

Minél több a holmi a lakásban, annál nehezebb elpakolni, rendet tartani, és gyaníthatóan annál nagyobb is lesz a rendetlenség. Időről időre nézd át, mire van szükségetek, és amit már hónapok óta nem használtok (és valószínűleg már nem is fogtok) adjátok vagy adományozzátok el. A gyerekek játékait, ruháit is érdemes legalább szezononként átnézni, és szortírozni. Hidd el, megkönnyíted az otthoni teendőket, ha nem terheled a háztartásotokat felesleges holmikkal.

Hordozás, a munka megkönnyítője

A hordozókendők hihetetlen nagy szabadságot és egyúttal segítséget is adnak számodra, hiszen míg a babád veled van, te is végezheted a feladatokat. Ha van rá lehetőséged, mindenképpen érdemes beruházni egy jó hordozókendőbe!
Hordozással könnyebb

Villámgyors takarítás – sima ügy!

Sokkal könnyebben és gyorsabban megy a takarítás is, ha pár praktikus eszköz mindig kézközelben van. Tégy egy tárolóba konyhai papírtörlőt, bútorápolót és fertőtlenítő kendőket, amelyekkel pár mozdulattal orvosolhatsz egy sor problémát anélkül, hogy egy halom felszereléssel neki kellene állnod takarítani. Tarts belőlük a kritikus helyeken (konyha, fürdő, vécé és gyerekszoba), hogy azonnal használatba tudd venni őket.

Használtad? Gyorsan takarítsd is le!

Ez a szabály a konyhától egészen a fürdőszobáig megvalósítható, és mindössze annyit jelent, hogy azonnal és helyben megoldasz egy problémát, és erre ösztönzöd a családod is. Fürdés után lemosod a kádat, főzés után letörlöd a pultot, a gyerekeket rászoktatod, hogy játék után azonnal pakoljanak el maguk után. Sokkal egyszerűbb, mintha összevárnád a napokig halmozódó koszt vagy a játékok összeszedését.

Vezess be új szokásokat

Észrevetted, hogy a tárgyak szinte kóborolnak a lakásban? Poharak a gyerekszobában, ledobott törölköző a nappaliban, egy székre hajított zokni a hálószobátokban. Mindig legyen valami a kezed ügyében, amikor kijössz egy helyiségből, és erre szoktasd rá a családodat is. Ha nem ott van a helye az adott tárgynak, kapd fel és vidd magaddal! Ezzel a rutinnal szinte külön munka nélkül helyükön lehet tartani a holmikat.
Dettol fertőtlenítők
Vissza a főoldalra