A lakás azon pontjai, ahol a tisztaság nem elegendő

Még egy patyolattisztának tűnő lakás is hagyhat kívánnivalót maga után. Utánajártunk, hogy melyek azok a helyiségek, ahol mindenképpen szükséges fertőtlenítenünk is.
Egy fárasztó nap után jól esik a rendezett, tiszta és illatos lakásba hazaérkeznünk. Vannak azonban a lakásunknak olyan pontjai, ahol a tisztaság és az illat önmagában nem elegendő. Tekintsük most át, hogy otthonunk mely területein indokolt a fertőtlenítőszer használata!

Fürdőszoba és vécé

A nedves, páradús környezet ideális terep a baktériumok számára, ezért a vécé és a fürdőszoba mindenképpen be kell, hogy kerüljön a fertőtlenítő rutinba.
A fürdőszobában kiemelt figyelmet kell fordítanunk a mosdókagyló és a fürdőkád tisztántartására, de érdemes fertőtleníteni minden olyan tárgyat, ami vizes lehet a használat során (pl. a kádkilépő szőnyeg vagy a csúszásgátló).
A vécé takarításakor különösen fontos, hogy olyan fertőtlenítőszert használjunk, amely hatékonyan elpusztítja a kórokozókat. Ha a családban fertőző betegség söpört végig (hányás, hasmenés), a fertőtlenítést naponta akár többször is érdemes elvégezni. A vécécsésze külső és belső fertőtlenítése mellett a vécédeszka és tető, a lehúzó illetve a kilincsek fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg. A legfontosabb, hogy itt is kövessük a kívülről befelé és felülről lefelé elvet a fertőtlenítés során. A külső felületek fertőtlenítéséhez fertőtlenítőszeres kendő vagy spray és papírtörlő kombináció is ideális.
Még mindig kevesen tudják, hogy a csészében található mikroorganizmusok az öblítést követően a levegőbe kerülhetnek, így a padlón és a falakon tovább szaporodnak. Emiatt is nagyon fontos a vécétető lehajtása, illetve a helyiségben található valamennyi felület (így a padló és a lemosható falak) fertőtlenítő takarítása. Ne feledkezzünk meg a vécékefe fertőtlenítőszeres áztatásáról sem, hiszen ezzel az eszközzel könnyen újra szennyezhetjük a tisztává varázsolt vécét.

Konyha

Nem is hinnénk, de az élelmiszerek bizony számtalan betegséget terjeszthetnek, ezért ügyeljünk rá, hogy a konyhában lévő felületek is mindig tiszták legyenek. Az elhanyagolt vagy csak felületesen takarított konyhában sajnos könnyen átvehetik az uralmat az egészségre ártalmas mikroorganizmusok, ezért itt is kiemelten fontos a higiénia.
A konyhai felületeket (pult, mosogatók) az étel elkészítése előtt és után is át kell törölni fertőtlenítőszerrel. A mosogató lefolyójában és falán megtapadhatnak az ételmaradékok, és ezek a lerakódások ideális terepet nyújtanak a kórokozóknak. Ennek megakadályozása érdekében használjunk szűrőt, amit szintén rendszeresen fertőtlenítsünk.
A mosogatószivacsokban sajnos szintén hemzsegnek a baktériumok, amelyeket aztán mi magunk terjesztünk tovább a szivacshasználattal. Ne feledkezzünk meg tehát a szivacs fertőtlenítéséről és gyakori cseréjéről sem.
Melyek a konyha további problémás felületei?
Elsősorban azok, amelyek valamilyen módon nyers étellel szennyeződhetnek.
Ide tartoznak:
  • a mikrohullámú sütő nyomógombja
  • a hűtő ajtaja, fogantyúja
 • a villanykapcsoló
Ezeket is rendszeresen töröljük át fertőtlenítőszeres ronggyal, szivaccsal vagy kendővel és természetesen ne feledkezzünk meg a konyha padlójának valamint a szemetes és környékének rendszeres fertőtlenítőszeres tisztításáról sem.

Tárgyak, amelyeket érdemes fertőtleníteni

Fontos, hogy ne hagyjuk ki a fertőtlenítésből azokat a tárgyakat és felületeket sem, amelyeket nap mint nap megérintünk vagy megfogunk szennyezett kezünkkel.
Melyek lehetnek ezek?
  • kilincsek
  • kaputelefon
  • mobiltelefonok és távirányítók
  • villanykapcsolók
 • számítógép klaviatúra és egér

Ha kisgyermek van a háznál

Pelenkás gyermekek esetében fordítsunk gondot a pelenkázó lap fertőtlenítésére, hiszen ez naponta szennyeződhet, és ne feledkezzünk meg a pelenka tárolására szolgáló kukák fertőtlenítéséről sem!
Onnantól fogva, hogy a baba elkezd etetőszéket használni, azt is higiénikusan tisztán kell tartanunk, fertőtleníteni kell. Kúszó-mászó gyermekek esetében pedig a padló rendszeres tisztítása és higiéniája is kiemelten fontos lesz.
Az etetőszéket is érdemes fertőtleníteni

Milyen gyakran fertőtlenítsünk?

Azt, hogy milyen gyakran szükséges a fertőtlenítés, elsősorban az dönti el, hogy milyen gyakran használjuk az adott tárgyat vagy helyiséget, illetve van-e beteg épp a családban. Betegség esetén érdemes többször elvégezni a kritikus helyek és pontok fertőtlenítését.
Dettol fertőtlenítők
Vissza a főoldalra