A baba nem miniember

Az újszülött immunrendszere még nagyon fejletlen, ezért az első hónapokban különösen nagy gonddal kell óvnunk. Mi az, amire szülőként oda kell figyelnünk?
Az immunrendszer feladata, hogy védelmet nyújtson szervezetünknek a baktériumok, vírusok által okozott különböző betegségekkel szemben. Fontos azonban megérteni, hogy az immunrendszer kialakulása hosszú folyamat. Az élet első hónapjaiban pedig még meglehetősen éretlen.

Hogy óvhatjuk meg az újszülött immunrendszerét?

Az újszülöttek kórokozók elleni védekezését azok a speciális anyai védőanyagok segítik, amelyekre még a méhen belüli élet során tettek szert. Szoptatott babák esetében pedig már bizonyított, hogy az anyatejben lévő immunanyagok szintén nagyban segítik a kórokozók elleni védekezést.
Hogy óvhatjuk meg az újszülött immunrendszerét? Fotó: iStock

Mivel segíthetjük még elő az immunrendszer védelmét ezekben az első törékeny hónapokban?

Kézmosás, kézmosás, kézmosás
A fertőzések terjesztésében kiemelt szerepe van a kezünknek, ahol számtalan kórokozó található. A kézmosás ezért mindenképpen az alap higiéniai rutin része kell, hogy legyen.
Mikor kell kezet mosnunk?
    • a baba ápolása során (gyógyszerbeadás, köldökcsonk ápolás)
  • a baba szoptatása/a tápszer elkészítése előtt
Emellett természetesen saját higiénés gyakorlatunkra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk (pl. a vécéhasználat vagy az orrfújás után kézmosás).
Sterilizálás
Különösen az első hónapokban ügyeljünk arra, hogy minden, ami a baba szájába kerül, az tiszta legyen. Ha cumisüveget, poharat vagy cumit használunk, mindennap sterilizáljuk ezeket az eszközöket is. A mellszívó tejjel érintkező részeit minden használat után szedjük szét és mossuk el alaposan, és ne feledkezzünk meg ezeknek a sterilizálásáról sem. Az anyatej tárolására is csak steril edényt vagy zacskót használjunk. Fordítsunk gondot a cumisüveg, mellbimbóvédő és játszócumi sterilizálására is.
Tiszta környezet
A pelenkázó és a babafelszerelések környezetének tisztasága is nagyon fontos. Ezeken a helyeken használjunk úgynevezett fertőtlenítőszereket (“egyszerű” tisztítószer nem elég), amelyek elpusztítják a baba környezetében felbukkanó kórokozókat, és a baba egészségét sem veszélyeztetik.
Ha fertőző betegség ütött fel a fejét a családban, ne engedjünk beteg embert a pici közelébe, és gondoskodjunk otthonunk alapos takarításáról és fertőtlenítéséről is. Ha a csecsemő keze ügyébe kerülő játékkal, rágókával vendég gyermek is játszott, akkor érdemes a játékot áttörölni, vagy – amennyiben mosható – megfelelő hőfokon kimosni.
Az ágynemű is fontos
A kisbaba sok időt fog tölteni ágyában, ezért rendkívül fontos, hogy itt is megfelelő környezetet biztosítsunk számára. Az ideális ágynemű könnyen tisztítható és természetes, valamint jó szellőzést biztosít (pamut alapanyagú). Mivel az ágynemű gyakran szennyeződhet, fontos a gyakori, magas hőfokon (60 fok) történő mosása. Praktikus megoldás, ha a matracra húzható, gumis lepedőt használunk. Az ágyneműkhöz hasonlóan gondoskodjunk a baba törölközőjének, és a feje alá tett pelenkáknak a gyakori és magas hőfokon történő mosásáról is.
Dettol fertőtlenítők
Vissza a főoldalra