Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A szülési kalkulátorban megadott adatok alapján terhességedre az alábbiak vonatkoznak

A szülés várható dátuma:

2022. augusztus 9., kedd,
Emőd napja.

Hol tartasz?

A terhesség 5. hetében vagy, ez a teljes terhességi időszak 11%-át jelenti. Jelenleg az első trimeszterben van a terhességed.

Mennyi van még hátra?

Még 35 teljes hét (251 nap) van hátra, ami a terhesség teljes időszakának 89%-a.

A gyermek várható csillagjegye: Oroszlán

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

6 hetes terhesség

A méh rohamos növekedésnek indul, és vannak, akik kezdik szorosnak érezni a ruháikat deréktájon - különösen azok a kismamák, akik nem az első gyermeküket várják. Ám az is előfordulhat - és teljesen normális -, hogy az émelygés és a hányás miatt leadtál egy-két kilót. A stressz súlyosbítja a terhesség tüneteit: a reggeli rosszullétet, a fáradtságot, az emésztési zavarokat illetve a fej-, a nyak- és a derékfájást. Ha olyan munkakörben dolgozol, ahol a szokásosnál nagyobb szellemi vagy érzelmi terhelésnek vagy kitéve, ideje elkezdened egy jóga vagy tai-chi tanfolyamot, esetleg bevezetni a napi relaxációt. A testnek szüksége van extra pihenésre, lévén egy új életet táplál, tehát ha máson nem is változtatsz, feküdj le egy órával korábban. Lassan elérkezettnek láthatod az időt arra, hogy felkeress egy szülész-nőgyógyászt, aki ténylegesen megállapítja a terhesség tényét. A terhesség időszaka alatti rendszeres gondozás nagyon fontos mindkettőtök egészsége szempontjából, ezért legyen gondod rá.

6 hetes magzat

A szív kezdeménye, a szívcső kapcsolatba kerül az erekkel, és a ritmusos összehúzódás következtében a hét végére beindul a vérkeringés. Az emésztő- és a légzőrendszer szintén fejlődésnek indul. A törzsön növekedésnek indulnak a végtagbimbók, amelyekből a végtagok fognak kifejlődni. A később kialakuló ujjakat sugaras lefutású barázdák választják el egymástól, az ujjak tehát nem kinőnek a végtagbimbókból, hanem az egységes kéztelep hasad fel a megfelelő részekre. A velőlemez alsó részének két széle sánc alakjában kezd kiemelkedni, majd a nyitott könyv becsukására hasonlító folyamattal összezárul. Ezzel kialakul a velőcső, amely a majdani gerincvelőt alkotja. Az agy méretében is jelentős változás áll be. A fej ebben az időszakban még aránytalanul nagy a törzshöz képest. Megjelennek a szem és a fül kezdeményei, a szemkehely és a hallóhólyag, illetve a száj kezdeti nyílása. Ez a rengeteg izgalmas fejlődés rendkívül kis méretben zajlik le: az embrió ekkor még nem hosszabb 2-4 mm-nél!

Jó tudnod

2015-től kezdve a terhesgondozást alacsony kockázatú terhesség esetén szülésznő is végezheti, nem csak orvos. Ha eddig még nem választottál szülésznőt vagy szülész-nőgyógyászt, most itt az ideje. Fontos, hogy feltétlen bizalommal legyél a terhesgondozást végző iránt, hiszen ő fogja figyelemmel kísérni a kis jövevény állapotát a terhesség fennmaradó 34 hetében, és ő lesz veled a szülés legnehezebb perceiben is. Érdemes utánajárni a választott szülészet (kórház vagy klinika) felszereltségének is. Ma már számos hely létezik, ahol biztosítják a legkülönbözőbb tárgyi eszközöket - labdát, medencét, szőnyeget -, bármilyen kívánságod legyen a vajúdás ideje alatt. Vajon itt van az ideje, hogy a bejelentsétek a jövevény érkezését? Lehet, hogy legszívesebben azonnal szétkürtölnétek az örömhírt, de érdemes elgondolkodni, mielőtt a telefonhoz kaptok. Egy régi szokás alapján sok leendő szülő várja meg az első trimeszter végét - hiszen a terhesség első harmadában a legnagyobb a vetélés kockázata -, és csak a 12. héthez érkezve értesítik a rokonságot. Ezzel szemben az embrió esetleges elvesztése esetén fontos lehet azoknak az érzelmi támogatása, akik igazán közel állnak hozzánk - a szülőké illetve a legjobb barátoké. Akárhogy döntesz is, érdemes kivárni a megfelelő alkalmat a bejelentésre, amikor nyugodt körülmények között örülhet veletek bárki.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Ahogy bejelentitek a hírt, számos - kéretlen - tanáccsal lát el mindenki, aki látott már közelről csecsemőt. Hallgasd meg mindegyiket figyelmesen, majd szűrd ki a számodra hasznosakat.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések