Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A szülési kalkulátorban megadott adatok alapján terhességedre az alábbiak vonatkoznak

A szülés várható dátuma:

2022. augusztus 9., kedd,
Emőd napja.

Hol tartasz?

A terhesség 5. hetében vagy, ez a teljes terhességi időszak 11%-át jelenti. Jelenleg az első trimeszterben van a terhességed.

Mennyi van még hátra?

Még 35 teljes hét (251 nap) van hátra, ami a terhesség teljes időszakának 89%-a.

A gyermek várható csillagjegye: Oroszlán

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

4 hetes terhesség

Ezen a héten észlelhető: a menstruáció elmaradása és ezzel együtt a terhesség jelei. Igaz, az első jelek még nagyon hasonlítanak a premenstruációs szakasz tüneteihez: a fáradtság, az ingerlékenység, a hányinger és a mellek bizsergése vagy fájdalma nem szokatlan, de ezeket már a szervezet megváltozott hormontermelése okozza. Gyanakvásra adhat okot, ha a fent említett tünetekhez újabbak társulnak: a szédülés és a gyakori vizelési inger általános velejárója a korai terhességnek, ám ezek hiánya sem jelenti azt, hogy nem történt megtermékenyítés, hiszen a kismamák nagy része ekkor teljesen panaszmentes.

4 hetes magzat

A morula tömör jellege eltűnik, a belsejében üreg keletkezik, amelyben folyadék jelenik meg: ez lesz a magzatvíz. Egy hét leforgása alatt az immár hólyagcsírává (blasztulává) fejlődött petesejt több száz sejtet tartalmaz. Amint a hólyagcsíra a 3. és a 4. hét határán bejut a méhbe, az alkalmas felületen - általában a hátsó, jóval ritkábban az elülső méhfalban - megtörténik a beágyazódás a méh nyálkahártyájába, az endometriumba. A sejtek eközben két részre különülnek el: azokra, amelyekből az embrió fog fejlődni, és azokra, amelyekből a méhlepény alakul ki. Megjelenik a majdani köldökzsinór kezdeménye is, de teljes kifejlődéséig a méhlepény fogja táplálni az embriót. Ez az időszak igen zsúfolt: a negyedik hét végére az embriót három elkülönülő csíralemez alkotja: a legbelső rétegből, az endodermából fejlődik a tüdő, az emésztőrendszer, a húgyutak egy részének illetve a dobüreg és a fülkürt hámszövete. A középső réteg - a mezoderma - a kötőszövetek, a csontok, a porcok, az izmok, a szív és az erek, illetve a vér sejtes elemei és a nyirokszövet, a vesék és a nemi szervek telepét alkotja. A külső rétegből, az ektodermából fejlődik az idegrendszer, a szem, a bőr illetve a bőr függelékei: a szőrzet, a köröm és a szaru. Az embrió megkezdi a humán koriogonadotropin (hCG) hormon termelését, amely megjelenik a vizeletben is, ezért a terhességi tesztek ezen a héten már viszonylag nagy biztonsággal tájékoztathatnak a jövevényről.

Jó tudnod

A terhesség akkor számít "biztosnak", ha ultrahangos vizsgálaton kimutathatóak az embrió életjelenségei. Mégis, vannak olyan terhességi tesztek, amelyek már a fogantatástól számított második héten választ adnak a kimondatlan kérdésre. Az otthon is elvégezhető vizeletvizsgálat a hCG-hormont mutatja ki, és a pozitív eredmény az esetek 99%-ban készpénznek vehető. A negatív eredmény azonban nem ennyire megbízható: lehet, hogy még nem termelődött elég humán koriogonadotropin hormon a szervezetben. Amennyiben a menstruáció kimaradt, érdemes megismételni a tesztet egy héttel később. Ha nem tudod kivárni a 4. hetet, vérből már a menstruáció kimaradása előtt megállapítható a terhesség. Ennek a tesztnek az alapja szintén a hCG kimutatása.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Erős a gyanúd, hogy eggyel többen lesztek? Kezdj el gondolkodni azon, hogy hogyan osztod meg a csodálatos hírt a pároddal!

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések