Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

3 hetes terhesség

Megtörtént a fogantatás, bár a nők nagy részének egyelőre fogalma sincs arról, hogy egy új életet hordoz magában. Előfordulhat, hogy a beágyazódás idején a kismama pecsételő vérzést észlel, amitől nem kell megijedni: ez teljesen normális jelenség. A hólyagcsíra hormonokat kezd termelni, amelyek megakadályozzák a méh nyálkahártyájának lelökődését.

3 hetes magzat

A petefészekből kiszabadult petesejt 12-24 óráig termékenyíthető meg, míg a spermiumok két napig őrzik megtermékenyítő képességüket. A szerencsés befutó hímivarsejt a petevezetékben éri el a várakozó petesejtet. Amint a spermium áthatol a petesejt burkán, megváltozik annak kémiai összetétele, ami megakadályozza a többi hímivarsejt bejutását. A két sejt burka feloldódik, és megindul a megtermékenyített petesejt, a zigóta osztódása, amelynek végeredményeképp 38 hét múlva új élet jön világra. A leendő baba neme a fogantatás pillanatában eldől. Minden petesejt egy X kromoszómát hordoz magában. Ha a spermium X kromoszómával érkezik, a baba lány lesz, ha Y-nal, fiú. Ha a petefészekből két petesejt, vagy mindkettőből egy-egy szabadul ki, és mindkettő megtermékenyül, kétpetéjű ikrek fogannak meg. Ők nem hasonlítanak egymásra jobban, mint más testvérek, és a nemük is különböző lehet. Ha egy petesejt termékenyül meg, és a zigótából két embrió fejlődik, egypetéjű ikrek fognak születni: genetikai állományuk azonos, ezért identikus ikreknek is hívják őket. A zigóta osztódása rendkívül gyors ütemben halad: mire a petevezetékből elér a méhig, már 32 sejtből áll, és morulának vagy szedercsírának hívják.

Jó tudnod

A terhesség ideje alatt fokozott figyelmet kell fordítanod a táplálkozásodra, de szó sincs arról, hogy "kettő helyett" kell enned! Meglepő, de a várandós nőnek a terhesség elején mindössze napi 200 kcal többletenergiára van szüksége: ez nem több mint egy banán és egy pohár gyümölcslé. A legfontosabb szerephez a fehérjék jutnak: naponta legalább 60-75 grammot kell fogyasztanod. Különösen fontosak a kalciumban gazdag élelmiszerek - a tejtermékek, a leveles zöldségek és a hüvelyesek -, mert ezek fedezik majd a magzatod csontjainak és fogainak felépülését. Az ajánlott napi kalciumbevitel 1200 milligramm. A szénhidrátok esetében lényeges, hogy azok lassan felszívódóak legyenek: ezzel elkerülhetővé válik a hirtelen vércukorszint-emelkedés és csökkenés. Lassan szívódik fel a durumtészta, a teljes kiőrlésű péksütemények, a rozs- és korpakenyér, érdemes viszont mellőzni a búzalisztet és a finomított cukrot tartalmazó ételeket.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

Ha hajlamos vagy bekapni egy-két kevésbé egészséges falatot a gyors energia-utánpótlás érdekében, inkább mondj le párat az esti programok közül, és feküdj le korábban.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések