Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Terhesség hétről hétreFőoldal

A terhesség hányadik hetében jársz?

első trimeszter

második trimeszter

harmadik trimeszter

23 hetes terhesség

Ezen a héten már érezheted, amint méhed elkezdi az összehúzódások gyakorlását. A méh simaizomszövete ciklikusan húzódik össze és ernyed el - akkor is, amikor nem áll fenn terhesség -, és ez a mozgás a baba növekedésével egyre kifejezettebbé válik. Ezeket a rendszertelen, - a nőgyógyászok szerint - fájdalmatlan vagy menstruációs görcshöz hasonló élményeket Braxton Hicks kontrakcióknak hívják, és bármily ijesztőek is, teljesen normálisak. Általában a has alsó részének megkeményedését észlelheted, ami nagyjából 15 másodperctől egy percig tart. Gyakrabban jelentkeznek egy fárasztó nap vagy edzés után, szeretkezést követően illetve különösen stresszes helyzetben. Nem ritkán a szervezet vízhiányos állapotával állnak összefüggésben, ezért érdemes nagy mennyiségű folyadékot fogyasztani. Aggodalomra csak akkor lehet ok, ha az összehúzódások fájdalmassá válnak, vagy egy óra leforgása alatt legalább négyszer észleled őket. Ebben az esetben azonban mindenképp fontos, hogy kezelőorvosod is tudjon róla, mert a kontrakciók idő előtti szülés jelei lehetnek.

23 hetes magzat

A magzat a 23. héten nagyjából 500 grammot nyom, és arányai egyre jobban közelítenek az újszülöttéhez. Noha jó ütemben folytatódik a zsírszövet felépítése, a bőr még mindig igen ráncos. A kéz- és a lábujjak körmei elnyerték végleges formájukat. A kicsi napi rutinjához hozzátartozik az izmok rendszeres mozgatása, ezért az édesanya élénk magzatmozgásokat érezhet.

Ultrahang-kép (minta)

ultrahang képultrahang kép3D

Jó tudnod

A méh ellazulásához a magnézium pótlásával tudsz hozzájárulni. Ez a nyomelem segít egészségesen tartani a szöveteket, az izmokat és az idegeket, hiánya viszont vetéléshez vagy koraszüléshez vezethet. Sok magnéziumot tartalmaznak a húsok, a tejtermékek és a tojás, illetve a csonthéjas magvak, a gabonamagvak és a zöld levelű zöldségfélék. A vas - a magnéziummal ellentétben - az izmok összehúzódását fokozza, védelmet nyújt a kimerülés ellen. Nagyon fontos, hogy egy fehérjével összekapcsolódva a hemoglobint alkotja, amely az oxigén szállításáért felelős a szervezetben. Sok vas található a vörös húsokban, a teljes kiőrlésű kenyérben, a gabonamagvakban, illetve a babban, a lencsében, a burgonyában és a brokkoliban.

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

Tipp

A terhesség második felében már mindenképp ajánlott a vas pótlása, azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a vaskészítmények csökkentik a magnézium felszívódását, ezért utóbbi mennyiségét növelni kell.

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések