Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

Teljes vérkép

Egyéb megnevezés:

Mennyiségi (kvantitatív) vérkép

Célja:

A vérben lévő alakos elemek, köztük a vörösvértestek (vvt vagy RBC - red blood cells, angol röv.), a fehérvérsejtek (fvs vagy WBC - white blood cells, angol röv.) és a vérlemezkék vagy trombociták (thr vagy PLT - platelet, angol röv.) abszolút számának meghatározására végzik. Ezekből többek között vérszegénységre, vérvesztésre, kiszáradásra, a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokra, a vérképzőszervekből kiinduló daganatos betegségre (leukémia, limfóma), illetve egyéb vérképzőszervi betegségekre (pl. csontvelő-elégtelenség), véralvadási zavarok okára lehet következtetni.

Választ ad a vérben található vérfesték (hemoglobin - Hgb) mennyiségére, a vér alakos elemeinek döntő többségét adó vörösvértestek és a vér folyékony alkotórészének, a vérplazmának az egymáshoz viszonyított arányára (hematokritérték - Htk), valamint a vörösvértestek átlagos térfogatára (MCV - mean corpuscular volume, angol röv.).

Tartalmazhatja még a vörösvértestekre vonatkozó, számított értékeket is: MCH - az egy vörösvértestre eső átlagos hemoglobinmennyiség (mean corpuscular hemoglobin - angol röv.)

MCHC - az egy vörösvértestre eső átlagos hemoglobinkoncentráció (mean corpuscular hemoglobin concentration - angol röv.)

A számítás az alábbi képletek alapján történik:
MCH = Hgb/vörösvértestszám
MCHC = Hgb/Htk

Általában szerepelnek a laboratóriumi rutinvizsgálatok közt.

Leírás:

A vizsgálathoz vérvételre van szükség. Ehhez a gyermeket leültetik egy székre, a kart szabaddá kell tenni. A felkart egy gumiszalaggal elszorítják, ettől a gyűjtőerekben (vénákban) megszűnik a véráramlás, azok megtelnek vérrel, faluk kitágul, könnyebben szúrhatók. Arra is kérhetik a gyermeket, hogy többször egymás után szorítsa ökölbe a kezét. Ezáltal több vér áramlik a karjába, a vénái jobban telítődnek. Általában a könyökhajlatban vagy a kézháton futó gyűjtőerek egyikét szúrják meg. A szúrás helyén lévő bőrfelületet lefertőtlenítik. Egyszer-használatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel vagy speciális, zárt rendszerű, vákuumos vérvételi csővel leszívják a kellő mennyiségű vért. Ezt követően megkérik, hogy nyissa ki lassan az öklét, felengedik a felkarjára felhelyezett gumiszalagot, és a tűt kihúzzák a vénából. Csecsemőknél a fejvénákat is használhatják vérvételre, síráskor ezek kidagadnak. A szúrás helyét leragasztják, és arra kérik, hogy pár percig nyomja a kötést a szúrás helyére, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés.

Előkészítés:

Nem szükséges.

Figyelem!:

Ha a gyermek vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed, a vérvétel előtt feltétlenül a szülő közölje ezt az orvossal. Ilyenkor a szokottnál erősebb, hosszabb ideig tartó vérzés léphet fel. A vérvételt követően perceken át nyomja türelmesen a gézt vagy papírvattát a szúrás helyére, így kisebb a bőralatti bevérzés kialakulásának esélye.

Jó, ha tudja:

A vérkép nagyon gyorsan képes változni, órák, napok alatt jelentős eltérés észlelhető benne.

Veszélye:

Vérzés, véraláfutás, gyulladás kialakulása a szúrás helyén.
Szédülés vagy ájulás a vérvételt követően.

Fájdalom:

A vérvételhez szükséges tűszúrás az egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár.

Lelet:

Rendszerint feltüntetik, és az értékek körülbelül az alábbi tartományokba eshetnek:
 • Vörösvértestszám (vvt, RBC):
  fiú: 4,5-5,9 millió/mikroliter
  lány: 4,0-5,6 millió/mikroliter
 • Fehérvérsejt-szám (fvs, WBC): 4000-10000/mikroliter
 • Vérlemezke-szám (Thr, PLT): 150 000-400 000/mikroliter
 • Hematokrit-érték (Htk):
  fiú: 42%-52%
  lány: 37%-54%
 • Hemoglobinszint (Hgb):
  fiú: 140-180 g/l
  nők: 120-160 g/l
 • MCV: 80-100 femtoliter
 • MCH: 26-34 pikogram/sejt
 • MCHC: 300-360 g/l

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések