Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

Hallásvizsgálat

Célja:

Az újszülött hallásának megítélése.

Leírás:

Az újszülött hallásának vizsgálatához a baba fülétől 1-2 méter távolságban és az ellenkező irányban, mint amerre a baba feje néz, megrázhatunk egy halk csengőt. Ha ekkor a hang forrását keresve a csengő irányába fordul, akkor megnyugodhatunk. Ugyanezt a vizsgálatot később, amikor már a szülők hangját is meg tudja különböztetni, suttogó beszédhanggal is megismételhetjük. A síró csecsemő a nyugodt beszédre, zenére, halk ritmusos énekre megnyugszik. Ez is a hallás épségét bizonyítja. Soha se kiabáljunk a kis csecsemő vagy gyermek jelenlétében, mert ez nagyon megijesztheti. Kezdetben állatot, kutyát nem szabad a közelébe engedni. Tilos a hangos rádió vagy TV hallgatás, még a klasszikus zene is csak halkan szóljon. Az egészséges hallású csecsemő hangérzékelése olyan finom, hogy a nagyon magas és halk hangokat is meghallja, amiket a felnőtt nem, és ezért nagyon zavarhatja.

Figyelem!:

Bizonytalan hallás vagy figyelem esetén mutassuk meg gyermekorvosnak, majd hallással foglalkozó szakembernek, audiológusnak!

Jó, ha tudja:

A legkisebb súlyú, koraszülött csecsemő is képes a hangok érzékelésére. Az erős hangra összerezzenéssel, átkaroló mozdulattal, esetleg sírással reagál. Ez mind természetes védekező reakció, amivel anyját hívja segítségül.

Veszélye:

Nincs.

Fájdalom:

Nincs.

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések