Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

Garatvizsgálat

Célja:

A szájüreg és a garat képleteinek vizsgálata. Láthatóvá válnak a szájnyálkahártya, a szájfenék, a nyelv, a nyelvgyök, a lágy szájpad, a garatívek és garatmandulák, valamint a garat hátsó falának elváltozásai. Fejlődési rendellenességek, gyulladás, fekély, tályog, jó- és rosszindulatú polipok, daganatok, esetleges idegentestek ismerhetők fel a segítségével. A fül-orr-gégészeti alapvizsgálatok közé tartozik.

Leírás:

A gyermek összezárt térdekkel, leengedett, laza vállakkal, kezeit az ölében tartva, a vizsgálószékben vagy a szülő ölében ül, az orvossal szemben. Száját kinyitja. Az orvos a homloktükör vagy homlokreflektor fényével bevilágít a szájüregbe, és megvizsgálja az ott látható képleteket. Spatulával lenyomhatja a nyelvét, hogy jobban lássa a garat képleteit. Esetleg egy másik spatulával is benyúlhat a szájába, hogy a garatmandulát kissé félretolja.

Előkészítés:

Előkészítést nem igényel.

Figyelem!:

Előfordulhat, hogy az öklendezést okozó garatreflex kikapcsolása érdekében garatját spray-vel elérzéstelenítik. Ha gyermeke érzékeny a helyi érzéstelenítőkre (pl. lidokain), feltétlenül jelezze azt a vizsgálatot végző orvosnak!

Jó, ha tudja:

A garat, nyelvgyök érintése normális esetben garatreflexet vált ki, ami hányingert, öklendezést idézhet elő. Előfordulhat, hogy az orvos gumikesztyűs kezével benyúl a szájüregbe, és megtapintja az ott látott elváltozást. Fertőzések esetén vattapálcával kenetet vehet az orvos, amelyből kitenyészthetik a kórokozó baktériumot.

Veszélye:

Veszélytelen vizsgálat. Ha garatérzéstelenítésre kerül sor, akkor a gyógyszerre érzékeny gyermekeknél allergiás reakciók léphetnek fel.

Fájdalom:

Nem fájdalmas vizsgálat. A garat, nyelvgyök érintése hányingert, öklendezést válthat ki.

Lelet:

Normálisan a szájüreget és a vizsgált képleteket borító nyálkahártya békés, rajta fekély, növedék, daganat nem látható, a mandulák békések, nem gyulladtak.

Kapcsolódó betegségek

Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégész  |  Lektor: Dr. Kökény Zoltán, Dr. Somogyi Mária

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések