Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

Garattükrözés

Egyéb megnevezés:

Epifaringoszkópia, Hipofaringoszkópia

Célja:

A garat felső (epi-) és alsó (hipo-) részének vizsgálata. Az előbbinél az orrjáratok, az orrkagylók hátsó része, az orrgarat és a fülkürtök nyílásai, míg az utóbbinál a garat alsó része, a gége- és a nyelőcsőbemenet válnak láthatóvá. Fejlődési rendellenességek, gyulladásos betegségek, polipok, jó- és rosszindulatú daganatok, sérülések, esetleges idegentestek ismerhetők fel.

Leírás:

Általában ülve, a garat helyi érzéstelenítését követően végzik. A saját fényforrással bíró merev eszközt bevezetik szájüregbe, egészen a garatig, és a garat felső-, majd alsó részében is megtekintik a különböző anatómiai képleteket.

Előkészítés:

A vizsgálatot az öklendezést okozó garatreflex kikapcsolása érdekében helyi érzéstelenítésben végzik.

Figyelem!:

Esetenként szükség lehet arra, hogy a látást akadályozó lágy szájpadot félrehúzzák. Ehhez esetleg vékony gumicsövet vezetnek az orron át a garatba, majd az egyik végét a szájon, a másikat az orron át előrehúzzák, és mint egy gyeplővel, eltartják a lelógó lágy szájpadot.

Jó, ha tudja:

A garat, nyelvgyök érintése normális esetben garatreflexet vált ki, ami hányingert, öklendezést idézhet elő. Az eszköz típusától függően mód nyílik különböző beavatkozásokra, például szövettani mintavételre, fotózásra, videó készítésére.

Veszélye:

Veszélytelen vizsgálat. Ha érzéstelenítőt permeteznek be, az arra érzékeny betegeknél allergiás reakció alakulhat ki.

Fájdalom:

Alapvetően nem fájdalmas vizsgálat. A garat, nyelvgyök érintése hányingert, öklendezést válthat ki. Ha érzéstelenítőt permeteznek be, kellemetlen csípő érzést kelthet.

Lelet:

Normálisan a nyálkahártya ép, nem gyulladt, polipok, növedékek nincsenek rajta, kóros váladék nem ürül az orrüreg felől. A gége nyálkahártyája ép, a hangszalagok szimmetrikusak, jól mozognak, a hangrés kellő tágasságú, szimmetrikus.

Szerző: Dr. Marisch Ilona - Fül-orr-gégész  |  Lektor: Dr. Kökény Zoltán

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések