Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

Fehérvérsejtszám-vizsgálat

Egyéb megnevezés:

Leukocitaszám-vizsgálat

Célja:

A vérben lévő alakos elemek (vörösvértestek, fehérvérsejtek, vérlemezkék) közül a fehérvérsejtek számát adja meg. Rendszerint a teljes vérkép vizsgálat keretében végzik, de van, amikor attól különállóan, csak a fehérvérsejtszámra kíváncsi az orvos. A fehérvérsejtek számának emelkedéséből elsősorban a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokra, netán a vérképzőszervekből kiinduló daganatos betegségekre (fehérvérűség vagy leukémia, limfóma) lehet következtetni.

Általában szerepel a laboratóriumi rutinvizsgálatok közt.

Leírás:

A vizsgálathoz vérvételre van szükség. Ehhez leültetik egy székre, karját szabaddá kell tennie. A felkarját egy gumiszalaggal elszorítják, ettől a gyűjtőerekben (vénákban) megszűnik a véráramlás, azok megtelnek vérrel, faluk kitágul, könnyebben szúrhatók. Arra is kérhetik, hogy többször egymás után szorítsa ökölbe a kezét. Ezáltal több vér áramlik a karjába, a vénái jobban feltelődnek. Általában a könyökhajlatban vagy a kézháton futó gyűjtőerek egyikét szúrják meg. A szúrás helyén lévő bőrfelületet lefertőtlenítik. Az egyszerhasználatos steril tűt vezetnek a vénába, és fecskendővel, vagy speciális, zárt rendszerű, vákumos vérvételi csővel leszívják a kellő mennyiségű vért. Ezt követően megkérik, hogy nyissa ki lassan az öklét, felengedik a felkarjára felhelyezett gumiszalagot, és a tűt kihúzzák a vénájából. Csecsemőknél a feji vénákból is vehetnek vért, síráskor ezek kidudorodnak, vérvételre alkalmassá válnak. A szúrás helyét leragasztják, és arra kérik, hogy pár percig nyomja a kötést a szúrás helyére, hogy mielőbb megszűnjön a vérzés.

A levett vért a laboratóriumban automata készülék vizsgálja. Nagyon ritka ma, hogy a fehérvérsejtszámot - festést követően - speciális tárgylemezen, mikroszkóp alatt kellene vizsgálni. Ilyenkor adott térfogatú vérben számolják meg a fehérvérsejtek számát, majd abból számolják ki, hogy mennyi található egy mikroliternyi vérben.

Előkészítés:

Nem szükséges.

Figyelem!:

Ha a gyermek vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed, a vérvétel előtt feltétlenül a szülő közölje ezt az orvossal. Ilyenkor a szokottnál erősebb, hosszabb ideig tartó vérzés léphet fel. A vérvételt követően perceken át nyomja türelmesen a gézt vagy papírvattát a szúrás helyére, így kisebb a bőralatti bevérzés kialakulásának esélye.

Jó, ha tudja:

A fehérvérsejtszám nagyon gyorsan képes változni, órák, napok alatt jelentős eltérés észlelhető benne.

Veszélye:

Vérzés, véraláfutás, gyulladás kialakulása a szúrás helyén.
Szédülés vagy ájulás a vérvételt követően.

Fájdalom:

A vérvételhez szükséges tűszúrás az egyéb tűszúrásokhoz hasonló fájdalommal jár.

Lelet:

Elsősorban fertőzésekben, gyulladásos kórképekben, de bizonyos daganatokban, vérképzőszervi betegségekben, allergiás betegségekben nő a fehérvérsejtszám (a leleten általában fvs. vagy WBC - white blood cell - angol rövidítés jelöli).

A normálérték: 4500 - 10 000 fehérvérsejt 1 mikroliternyi vérben.

A fehérvérsejtek számának emelkedése elsősorban fertőzésre, gyulladásra, esetleg leukémiára utal. Bizonyos gyógyszerek is emelhetik a fehérvérsejtek számát.

A fehérvérsejtek számának csökkenése leginkább daganatos betegek kemoterápiája, sugárkezelése kapcsán, vagy bizonyos vérképzőszervi betegségben (ún. aplasztikus anémia), daganat, fertőzés okozta csontvelőelégtelenségben, egyes máj- vagy lépbetegségekben észlelhető. Bizonyos gyógyszerek - olykor veszélyes mértékben is - csökkenthetik a fehérvérsejtszámot.

Szerző: Dr. Kraszny Erika - belgyógyász  |  Lektor: Dr. Kökény Zoltán, Dr. Somogyi Mária

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések