Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

Csontvelő-mintavétel

Egyéb megnevezés:

Szternumpunkció, Szternálás, Csontvelő-biopszia

Célja:

A vér alakos elemeinek termelése a csontvelőben zajlik, ami a szivacsos és csöves csontok üreges részeiben található. A minta mikroszkópos vizsgálatával a vérképzőszervi betegségeket (többek közt fehérvérűség, vérszegénység, vérlemezkehiány, túlzott mértékű vörösvértestképzés, stb.) lehet diagnosztizálni.

Leírás:

A beavatkozás közben a beteg félmeztelenül, mozdulatlanul fekszik a hátán. A beavatkozás rendszerint csak pár percig tart. A páciens mellkasának közepén, a szegycsont felett bőrét fertőtlenítő oldattal többször lemossák, majd a csont felett érzéstelenítő oldatot fecskendeznek be, hogy a beavatkozás ideje alatt ne érezzen fájdalmat. Ezt követően egy speciális, rövid, de erős, vastag tűvel átszúrják a szegycsont elülső lemezét, a tű hegye így a szivacsos csontállományba jut. Néhány csepp csontvelőt szívnak ki fecskendővel. A tűt ezután kihúzzák, a szúrás helyét fertőtlenítik, leragasztják.

Előkészítés:

Különösebb előkészületre nincs szükség.

Előfordulhat, hogy beleegyező nyilatkozatot íratnak alá a kiskorú gyermek szülőjével, gondviselőjével.

Figyelem!:

Ha a gyermeknek gyógyszerérzékenysége van, például a helyi érzéstelenítő szerekre érzékeny, mindenképpen jelezze a szülő kezelőorvosnak.

Ha vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszereket szed a gyermek, azt is jelezni kell a beavatkozást végző orvosnak, mert ezek növelik a vérzéses szövődmény kockázatát.

Jó, ha tudja:

A beavatkozás elmaradása akadályozhatja a diagnózishoz jutást, a beteg gyógyulását, a megfelelő további kezelés megválasztását.

A beavatkozást jobbára kórházban fekvő betegeknél végzik, de ambulánsan is elvégezhető.

Mintát a csípőlapátban lévő csontvelőből is lehet venni.

Veszélye:

Vérzés léphet fel a szúrás helyén. A súlyos vérzés ritka.

Az allergiás reakció rendszerint ritka és enyhe, pl. bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés jelentkezik, de a helyi érzéstelenítőszerre kialakuló túlérzékenység egyéb gyógyszer- és vegyszerallergiákhoz hasonlóan súlyos, akár életveszélyes szövődmények, ún. anafilaxiás sokk kialakulásához is vezethet.

A szúrás nyomán befertőződhet a csontvelő, de ez igen ritka szövődmény.

Fájdalom:

Az érzéstelenítő injekció beadása tűszúrással jár.

Amikor a tűt beszúrják, a beteg erőteljes nyomást érezhet a szegycsontján, ekkor kellemetlen, recsegő hangot is hallhat.

A csontvelő kiszívásakor kellemetlen szívó érzést, fájdalmat érez a szegycsontjában, de ez pár másodperc alatt megszűnik.

Lelet:

Normális esetben a különböző típusú vérképző sejtek kellő arányban és érettségi állapotban találhatók meg a kenetben. Az ezektől való eltérést dokumentálja a lelet.

Szerző: Dr. Kraszny Erika - belgyógyász  |  Lektor: Dr. Kökény Zoltán, Dr. Somogyi Mária

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések