Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

Csípővizsgálat

Célja:

A csípőízület rendellenességének kiszűrése.

Leírás:

A csípő vizsgálata általában 2-3 hónapos kor között a gyermekorvos és a gyermek-ortopéd szakorvos feladata. Ennek ellenére, ha a családban előfordult csípőficam vagy más mozgászavar, figyeljük meg az újszülött csecsemő mozgását a pelenka kibontásakor, hason fekve és fürdetéskor a kádban. Az első kérdés, hogy mindkét láb egyformán mozog-e, hasra fektetve kezd-e kúszni, mászni, nem marad-e el valamelyik oldal a mozgásban. Érdemes azt is megfigyelni, - főleg hason fekve ún. békapózban -, egyforma nagyságú-e a két farpofa és a fenék melletti ráncok mindkét oldalon egyforma számban megtalálhatók-e. Ha kétségeink támadnak, hogy normálisan fejlődik-e a csípőízület, akkor a szakorvos úgy vizsgája meg a csecsemőt, hogy közben megmozgatja a csípőízületet, és hajlítgatja, forgatja a végtagokat. Ez a csecsemőnek nem fáj, de szokatlan neki, ezért előfordul, hogy sírva fakad. Nem kell azonban megijedni, maga a vizsgálat biztosan fájdalmatlan és veszélytelen. Kétséges esetben ellenőrző vizsgálatra vagy egyéb kiegészítő vizsgálatra is sor kerülhet, pl. csípő-ultrahangra, ill. röntgenre. Ilyenkor természetesen gondoskodunk a megfelelő sugárvédelem alkalmazásáról.

Jó, ha tudja:

A csecsemőknél előfordulhat éretlen csípő, ilyenkor a csípőízületi porc még nem elég fejlett, vagy kórosan alakul, ezért az ortopéd szakorvos speciális pelenkanadrág vagy más segédeszköz alkalmazását rendelheti el. Ennek segítségével a csípőízületi kórképek nagy része a korai szakban gyógyítható.

Veszélye:

Nincs.

Fájdalom:

A vizsgálat a csecsemőnek nem fáj, de szokatlan neki, ezért előfordul, hogy sírva fakad. Nem kell azonban megijedni, maga a vizsgálat biztosan fájdalmatlan és veszélytelen.

Kapcsolódó betegségek

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések