Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

Az orrüreg hátsó részének vizsgálata

Egyéb megnevezés:

Indirekt hátsó orrtükrözés

Célja:

Az orrüreg hátsó részének és az orrgaratnak a vizsgálata. Láthatóvá válnak az orrjáratok, az orrkagylók hátsó része, az orrgarat és a fülkürtök nyílásai. Fejlődési rendellenességek, polipok, jó- és rosszindulatú daganatok, sérülések, esetleges idegentestek ismerhetők fel.

Leírás:

A vizsgált személy összezárt térdekkel, leengedett, laza vállakkal, kezeit az ölében tartva, a vizsgálószékben ül, kisgyermek a szülő ülében, az orvossal szemben, nyitott szájjal. Az orvos homloktükör vagy homlokreflektor segítségével világít be a szájába. Nyelvét spatulával lenyomja. Az orvos a kerek, nyeles gégetükröt, például borszeszégő lángja felett megmelegíti, mert a hideg tükörre pillanatok alatt kicsapódik a kilélegzett levegő páratartalma, és elhomályosítja azt. A tükröt a lágy szájpad mögé vezeti, és segítségével megnézi a vizsgálandó képleteket. Fontos, hogy eközben nyugodtan, lassan, nyitott száján át kell lélegezni.

Előkészítés:

A vizsgálatot az öklendezést okozó garatreflex kikapcsolása érdekében rendszerint helyi érzéstelenítésben végzik.

Figyelem!:

Esetenként szükség lehet arra, hogy a látást akadályozó lágy szájpadot félrehúzzák. Ehhez esetleg vékony gumicsövet vezetnek az orron át a garatba, majd az egyik végét a szájon, a másikat az orron át előrehúzzák, és mint egy gyeplővel, eltartják a lelógó lágy szájpadot.

Jó, ha tudja:

A garat, nyelvgyök érintése normális esetben garatreflexet vált ki, ami hányingert, öklendezést idézhet elő. Fertőzések esetén vattapálcával kenetet vehet az orvos, amelyből kitenyészthetik a kórokozó baktériumot.

Veszélye:

Veszélytelen vizsgálat. Ha érzéstelenítőt permeteznek be, az arra érzékeny betegeknél allergiás reakció alakulhat ki.

Fájdalom:

Alapvetően nem fájdalmas vizsgálat. A garat, nyelvgyök érintése hányingert, öklendezést válthat ki. Ha orrnyálkahártya érzéstelenítőt vagy a duzzanatot lelohasztó szert permeteznek be, kellemetlen csípő érzést érezhet.

Lelet:

Normálisan a nyálkahártya ép, nem gyulladt, polipok, növedékek nincsenek rajta, kóros váladék nem ürül az orrüreg felől.

Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégész  |  Lektor: Dr. Kökény Zoltán, Dr. Somogyi Mária

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések