Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

VizsgálatokFőoldal

A fülkagyló, a külső hallójárat és a dobhártya vizsgálata

Célja:

A fülkagyló, a külső hallójárat és a dobhártya vizsgálata. Láthatóvá válnak a fülkagyló, a külső hallójárat és a dobhártya elváltozásai. Fejlődési rendellenességek, bőrgyulladás, daganatok, esetleges idegentestek ismerhetők fel a fülkagylón, a külső hallójáratban, láthatók a dobhártya sérülései, kilyukadása, hegesedése, a középfülben felgyülemlett savó, genny, vér. A vizsgálatot mindkét oldalon elvégzik. A fül-orr-gégészeti alapvizsgálatok közé tartozik.

Leírás:

A kisgyermeket a szülő az ölében tartja, a nagyobb gyermek összezárt térdekkel, leengedett, laza vállakkal, kezeit az ölében tartva, a vizsgálószékben ül, fejét a kívánt oldalra fordítja. Az orvos megvizsgálja a fülkagylót, majd fültölcsért vezet a hallójáratba. A fülkagylót rendszerint hátra és felfelé húzza, hogy kiegyenesítse annak enyhe görbületeit. A homloktükör vagy homlokreflektor fényével a fültölcséren keresztül bevilágít a külső hallójáratba, és megvizsgálja a dobhártyával együtt.

Előkészítés:

Előkészítést nem igényel.

Figyelem!:

Előfordulhat, hogy a hallójáratot fülzsír vagy egyéb beszáradt váladék, esetleg idegentest zárja el. Ekkor a vizsgáló nem látja a dobhártyát, ezért a látást zavaró dolgokat ki kell mosni a hallójáratból.

Jó, ha tudja:

Fertőzések esetén vattapálcával kenetet vehet az orvos, amelyből kitenyészthetik a kórokozó baktériumot.

Veszélye:

Veszélytelen vizsgálat. Ha hallójáratot ki akarják mosni, mert azt valami elzárja, a betegnek feltétlenül jeleznie kell, ha tudomása van arról, hogy dobhártyája lyukas vagy lyukas lehet, mert a középfül befertőzése miatt a hallójárat átfecskendezését ilyenkor nem szabad elvégezni!

Fájdalom:

Alapvetően nem fájdalmas vizsgálat. Amennyiben a külső hallójárat bőre gyulladásban van, a fültölcsér bevezetése fájdalmat okozhat.

Lelet:

Normálisan a fülkagyló és a külső hallójárat bőre nem gyulladt, a külső hallójárat szabad, a dobhártya ép.

Szerző: Dr. Marisch Ilona - fül-orr-gégész  |  Lektor: Dr. Kökény Zoltán

Ugrás a lap tetejére

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések