Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Friss hírek, érdekességekFőoldal

Ezek az agyrázkódás jelei gyermekeknél

Gyermekünk a játszótéren leesik a mászókáról vagy focizás közben társával ütközik. A gyerek rögtön felkel, de egy kicsit botladozik, és látszik, hogy alig van tudatában a környezetének. Egyik aggódó csapattársa megszólítja, de már az oldalvonalról látni lehet, hogy alig érti, mit mond, és zavarodottnak, szédültnek tűnik.

Fennáll az esélye, hogy a gyerek agyrázkódást szenvedett. Ha pedig a szülők és az edzők nem tudják felismerni a jeleit és azonnali ellátást biztosítani, megnő az életre szóló következményekkel járó, súlyos agykárosodás kockázata.

"Ha az agyrázkódást nem diagnosztizálják, megnövelheti a sérülés ismétlődésének kockázatát" - állítja Dr. Paul Gubanich, Cleveland Klinika ortopéd szakorvosa. Azok a sportolók, akik visszatérnek a pályára a teljes felépülés előtt, azt kockáztatják, hogy tüneteik súlyosbodnak, és felépülésük ideje elhúzódik."

Agyrázkódás akkor következik be, amikor az agy a fejet ért ütés következtében elmozdul a koponyán belül. Az agyat az azt körülvevő agyi-gerincvelői folyadék megvédi a kisebb fejsérülésektől, de súlyos behatás következtében az agy nekiütődik a koponyacsontnak, ami az agy horzsolásos sérülését, a vérerek sérülését és idegkárosodást okoz.
Médiatár főoldal
videó

Ezt ne tedd a gyermekeddel!

Ezt ne tedd a gyermekeddel!

Az Egyesült Államokban a baleseti osztályokon évente 135 ezer 5 és 18 év közötti gyermek jelentkezik sport és szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos traumás fejsérüléssel. A sérülések többsége agyrázkódás. Ne gondoljuk azonban azt, hogy az agyrázkódást kizárólag a kontakt sportok okozzák. Bár ezek is gyakoriak, a traumás agysérülések jó részét olyan ártatlannak tűnő tevékenységek okozzák, mint a kerékpározás, vagy a játszótéri, illetve játszóházi játék.

Az agyrázkódás felismerése nem könnyű. Külső jelei nincsenek, és tünetei néha azonnal jelentkeznek, sokszor azonban a sérülés után napokig késhetnek. A szülőknek a gyermek fejét ért erős ütés után oda kell figyelniük az agyrázkódás tüneteire. Például akkor lehet szó agyrázkódásról, ha a gyermek:

- bódultnak vagy kábultnak látszik,
- esetlenül mozog, és rossz az egyensúlyérzéke,
- lassan válaszol a kérdésekre,
- elveszíti az eszméletét, akár csak egy pillanatra is,
- nem tudja pontosan, hol van, vagy mit csinál,
- nehezen emlékszik vissza az ütést megelőző vagy követő eseményekre,
- furcsán, tőle szokatlan módon viselkedik,
- fejfájásra panaszkodik,
- hányingert érez, hány,
- érzékeny a hangokra vagy a fényre,
- homályos vagy kettős látást tapasztal.

E jelek bármelyike aggodalomra ad okot, ezért a szakértők szerint a szülőknek és az edzőknek ilyen esetben azonnali orvosi segítséget kell kérniük.

Videó: HáziPatika.com

2010.09.08 00:02:00

|

Forrás: Medipress

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések