Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Friss hírek, érdekességekFőoldal

Gyakori problémát jelent az inkontinencia szülés után

Az anyák egynegyedénél áll fenn vizelettartási zavar egy évvel a szülés után - állítják a svédországi Karolinska Intézet kutatói. A számos fizikai gond ellenére a nemrég szült anyukák egészségesebbnek látják magukat, mint sok más koruk beli nő.
Médiatár főoldal
képgaléria

Hiperaktív hólyag: ezeket az ételeket kerülje!

Hiperaktív hólyag: ezeket az ételeket kerülje!

Dr. Erica Schytt szülésznő tanulmányában azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a gyermekszülés a nők egészségét. A felmérésben 2500 nő vett részt, akik kérdőívet töltöttek ki tüneteikről és egy egytől ötig terjedő skálán osztályozták egészségi állapotukat a terhesség kezdetétől a szülés utánig. Kiderült, hogy a nők többségénél legalább egy tünet áll fenn a szülés utáni első évben, egynegyedüknél pedig öt vagy több tünet jelentkezik.

A leggyakoribb a tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor vagy sporttevékenység közben jelentkező úgynevezett stresszinkontinencia, amely a szülés utáni első évben a nők 22 százalékánál lép fel. "Ez egy súlyos, gyakran krónikussá váló probléma" - mondja Dr. Schytt. A kockázat emelkedett az elhízott, székrekedéssel küzdő, többször szült vagy 35 éven felüli nők esetében, míg a császármetszéssel szült anyáknál a rizikó alacsonyabb. Dr. Schytt azonban arra figyelmeztet, emiatt nem szabad császármetszést kérni, mivel a műtétnek is megvannak a maga veszélyei.
Gyakran előfordult panaszként még a fáradtság, a fejfájás, továbbá a nyak, a váll és a hát fájdalma. Fájdalmas lehet a császármetszés hege, a közösülés, továbbá nem ritka az aranyér sem, de ezek a problémák általában két hónap elteltével megszűnnek. A számos fizikai panasz ellenére a legtöbb nő azt vallotta, hogy jól érzi magát, jobban, mint a hasonló korú nők. "Ennek oka valószínűleg az, hogy az egészséges nők szülnek, azonban szülés után olyan eufória jelentkezik, amely elvonja a figyelmet az átmeneti fizikai tünetekről" - magyarázta a doktornő.

Dr. Schytt szerint a szülés utáni kontrollvizsgálat jó alkalmat teremt arra, hogy kiszűrjék és kezeljék azokat a nőket, akik fizikai problémákkal küszködnek és nem érzik jó magukat.

Képgaléria, animáció: HáziPatika.com

2010.04.29 00:02:00

|

Forrás: Medipress

Ugrás a lap tetejére

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Szponzorált hirdetések