Terhesség hétről hétre

Luca

A terhességem során úgy ahogy a nagytesónál is (lásd. KisKazi) végig vezettem blogot, csak egy másik oldalon.Sajnos az közel 2 hete nem akar bejönni ezért visszatértem a babaszobára. Ebben a blogban mindkét gyermekem fejlődését igyekszem megörökíteni, ezzel a KisKazi blogot folytatva.

6hónap#mászik#ül#Petykó#nevtan

2017.06.15. 14:53
Kissé elmaradtam a 6 hónapos státusszal. Sajnos a betegségek mégse értek véget, ahogy azt az előző bejegyzésben írtam. Most Luca volt betegesebb. majdnem 3 hétig náthás volt, csúnyán köhögött, ritkán még most is köhécsel :( Aztán kötőhártya gyulladása lett, gőzöm sincs hogy szedte össze mert addigra a Petykó már 2 hete kikeveredett belőle. Persze állandóan öleli puszilja így másnapra a Petykó is elkapta. :( Talán ez az egyetlen hátránya, annak, hogy ennyire szeretik egymást. Ezzel még meg is békélek :)

6. hónap
6990 g-al és 67 cm-el mérlegelt Luca. Ugyan nem sikerült megduplázni a születési súlyt de a védőnő szerinte ez így is tökéletes. Na majd a doktornő.
A hozzátáplálás folyamatban: eddig evett már almát, répát,barackot, krumplit, rizst, meggyet és tejberizs pépet. Mivel a sütőtöknek épp nincs szezonja és céklát se kaptam ezért kénytelen voltam üvegest venni, hogy új ízt adhassak neki. Sütőtök pürét vettem. Sűrűbb mint amit én készítek neki. Vagy ezért vagy az íze miatt de nem aratott tegnap nagy sikert. Ma kicsit hígítom neki, hátha így jobban elfogadja.
Az ivással az a helyzet, hogy mivel leginkább elbohóckodja (kiköpködi) ezért csak vizet adok neki, megvédve a rucikat a foltoktól. :)
Mozgásfejlődében pedig hiper sebességre kapcsolt. 05.26.-án négykézlábra állt. 1-2 nap és el is indult, igaz még mint egy kis kukac és 06. 09.-től pedig már fel is ül :) A kádban a lábamra támaszkodva ritkán de fel fel áll.

Petykót is elvittem a doktornőhöz státusz vizsgálatra. Tény, nem volt együttműködő a vizsgálat során, de mentségére legyen mondva az azt megelőző 6 hétben heti minimum 2X kellett orvoshoz mennünk, de volt hogy 4X voltunk egy héten :(
Plusz iszonyatosan elkezdett pasisodni. Nem vetkőzik le még előttem se, nemhogy a váróban ezer ember előtt, vagy a doktornő előtt. Ezt számításba véve a doktornő ajánlotta, hogy keressünk fel egy nevelési tanácsadót, mert szerinte beilleszkedési nehézségei vannak a PEtykónak.
Beszéltünk az óvónővel is erről illetve telefonon kaptam egy kis bíztatást a nevelési tanácsadóból is. Így már nem érint rosszul, mert tudom ezzel csak segíthetünk neki.
Petykó egy okos, mozgékony kisfiú. Nagyon érzelmes típus. Talán túlontúl is. Egyből látszik rajta, ha valaminek örül, vagy fél vagy vmiért dühös. Gyermekiszonya volt már kb 1,5 éves korától. Ez mostanra sokat javult. Vannak barátai, jól eljátszik velük, sőt az ő körükben vezető típus. Felnőttek társaságát viszont a családon kívül nem keresi, a tágabb családban pedig hullámzóan fogadja a felnőttek közeledését.
Szóval igen látom én is, hogy a fejlesztés hasznára lehet.
tovább(0 hozzászólás eddig)
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(0 értékelés eddig)

Végre meggyógyult / Süni zenén jártunk / Gyereknapi tervek

2017.05.24. 09:08
Végre végre!Meggyógyult a kisfiam. 4! hét után. 3. napja oviban. Persze szeretek vele lenni, de annak ellenére, hogy a reggeli elválások könnyesek jól érzi magát a barátaival és a délutánjai is sokkal kevésbé hisztisek. És ez olyan jó!
A hétvégén volt először szülinapi zsúron. Ott volt az unokatesó és a legjobb barátok is, ennek ellenére mikor arra került a sor,hogy anya akkor most elmegy és Petykó maradhat kicsit, akkor sírva kapaszkodott a lábamba. Így maradtam kicsit, de mivel a picinek se pelust se kocsit nem vittünk ezért kb fél óra múlva egy olyan 'hazaszaladok pelusért' dumával ott hagytuk a nagyfiút és egy jó másfél óra múlva mentünk vissza érte. Addigra már ő vezette a csapatot és kifejezetten jól érezte magát, nem is törődött vele, hogy ott vagyunk. Haza se akart jönni, így még egy bő fél órára otthagytuk. Érdekes,hogy alaptermészete szerint inkább főnök típus. A gyerekek között is gyakran látom,hogy ő a vezető és mégis anyámasszony katonája ha arról van szó,hogy el kell válni anyától.

Luca:
Majdnem 4 kézláb hintázik már. A térdein és az alkarján támaszkodik, és így hintáztatja magát. Gyanítom a hónap végére ez már mászás lesz :)
Tegnap voltunk az első Süni zenén. Nagyon nem bántam meg,hogy elvittem. Imádta minden percét. Kb 45 perces énekes, hangszeres, mozgásos kis foglalkozás volt. Végig mosolygott, gőgicsélt, "táncolt", és szinte le se vette a szemét Kláriról a csoportvezetőről. A végén pedig amikor egyenként elköszönt mindenkitől énekelve Klári és Luca nevét mondta, egy olyan széles mosollyal jutalmazta, hogy ..... :D
Csütörtökön szerintem baba-mama klubba is elmegyünk. Bár teljesen más a viszonya a gyerekekkel mint a nagytesónak volt, azért bízok benne hogy a bátorsága nem fog csappanni és ehhez az kell, hogy minél többet legyünk gyerek és ember közelbe.
Vasárnap pedig gyereknap! Minden évben ilyenkor mi élmény adunk apával. (Na nem mintha amúgy nem kapnának máskor is). Szóval a terv a pécsi állatkert. És ami meglepett és ez nekem lesz egy igazi ajándék: Én hurcianyu vagyok. Páromat eddig abszolút hidegen hagyta az egész, most este viszont kérte,hogy majd kössem rá a Lucát azzal a "ronggyal" :) Szóval Hurciapu születik :) Rendeltem is tegnap egyúj kendőt, miután a rugalmastól sajna meg kellett válnunk, de tartok tőle nem ér ide péntekig.
És a dr néninél mért 5 hónapos adatok (inkább 5,5): 6900g és 66,5 cm
tovább(0 hozzászólás eddig)
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(0 értékelés eddig)

5 hónapos/ újabb beteg évzárás

2017.05.10. 14:55módosítva: 2017.05.10. 15:51
Immár 5 hónapos lett Luca. Ma voltunk védőnőnél a szokásos mérésen. 6540 g és 66 cm már az én nagy lányom. Lassan elkezdhetjük majd a hozzátáplálást. Ezzel tuti megvárom azért a 6 hónapot. Amit mostanság elkezdett az a repülőzés, ami nem jelent jót,de mivel egyébként a mozgásfejlődése előrébb tart a védőnő szerint ezért egyenlőre nem kell aggódni, csak ilyenkor rakjam le a kis kezét, hogy támasszon. Egyébként továbbra is pörög,forog kuszik ezerrel de inkább csak hátra. Ritkán előre. A napokban elkezdte hosszabban nézegetni a kezét, ahogy kinyitja,becsukja. Ezt megértem, én is imádom nézni amikor ezt csinálja.
Arra jutottam,hogy el fogom hordani zenés foglalkozásra, mert kifejezetten szereti,sőt "kéri" hogy énekeljek, táncoljunk. 2 napja egyszer csak rájön a nyűgösség, amikor még nem fáradt, nem éhes, tiszta a pelus. Kapcsolok gyerekdalokat, és már mosolyog is. Énekelem neki és közbe megy a tánci vagy egy kis torna. Lucának ez a muzikalitása pedig ragályos. :) Petykó nem az az énekelgetős típus. Babaként ordítva adta tudtomra hogy nem szereti ha énekelek neki, később mikor már beszélt akkor egész egyszerűen kérte hogy ne énekeljek. Ez most változott, és van hogy kéri, hogy énekeljünk. és ez olyan jó. :)

Sajnos ő most ugyanúgy zárja az óvodai évet, mint tavaly. Betegségből betegségbe. Másfél hetet volt itthon vírusfertőzéssel. Aztán 1 nap ovi után egy hányás hasmenéses vírus következő nap vmi kiütések. Emellett iszonyatosan vékony. Eddig se volt egy kövér gyerek a 116 cm-hez csak 18 kg, de most fogyott minimum 2 kg-t. Ami eddig nadrág jó volt rá, az most szó szerint leesik róla :(
Nem sok van már az oviból bízom benne,hogy azért még pár napot tud menni, aztán össze kell beszéljünk 1-2 szülővel hogy tudjanak a nyáron is találkozni a gyerekek, mert a nyáron már nem szeretném oviba vinni. Aztán kérdés,hogy a nyáron szeretne e jönni velünk majd zenés foglalkozásokra, de amennyire a szoknyámhoz van nőve... :) tuti. :)tovább(0 hozzászólás eddig)
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(0 értékelés eddig)

4 hónapos és 5 éves

2017.04.11. 08:55
Luca betöltötte a 4. hónapot is. Eszméletlen tempóban rohan az idő. a napok úgy mennek el hogy szinte észre se venni és a hetek is alig egy pillanat.
március végén egyszer csak gondolt egyet és a hátáról átfordult a hasára és ezt aznap és a következő nap igencsak begyakorolta. Így kész kihívás az öltöztetés, pelenkázás. Aztán 2 nappal később jött az újabb gyakorlat hasról hátra. Ezt is jól begyakorolta. Minden ébredésnél a hátára fordulva várta hogy kivegyem az ágyából.
Fog még nincs de igencsak sokat rágja a kezét. Most kissé nehezen alszik el napközben, előfordul hogy fel kell magamra kötni és a zsömbiben elalszik.
védőnéninél már jártunk a 4 hónapos státuszon. 64 cm és 5750g volt. Sok minden van ami megnevetteti de csak egyszer. Jól kikacagja magát rajta és utána már nem érdekli ha mondjuk napokkal később próbálom vele megnevettetni.
Uh és ortopédia is letudva minden rendben volt szerencsére.
Nagyon szereti ha énekelek neki, vannak kedvenc dalai is. Szinte minden helyzetben megnyugtatják ezek....

5 éves lett a drága nagyfiúnk. 116 cm és 18 kg. Hát nyúlik de a súlya még mindig nem igazán nő. Se baj egészséges és ez a lényeg. Tesóval imádják egymást és végre az ovi se egy kínlódás reggelente. :) Augusztus óta 2 kerékkel biciklizik, ügyesen mászik , fut. igazán aktív kis srác. Épp Mancs őrjárat mánia van szóval most az alsógatyától elkezdve a polón át a sapkáig minden mancsos :)
tovább(0 hozzászólás eddig)
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(0 értékelés eddig)

3. hónap a védőnéninél

2017.03.02. 17:42
3.hós státusz a védőnőnél, ortopédia...

Bár csak jövő hét hétfőn tölti be a 3. hónapot a Luca a védőnőnél már a héten jártunk. Lényegében mindent csinál amit a 3 hónapos babáknak csinálni kell. Emeli a fejét hason, felhúzva sőt ha a combomra fektetem fejét a térdemhez támasztva akkor is elemeli a fejét. Egyik nap masszíroztam épp a hátát és kétszer hasra fordult, következő nap pedig a játszószőnyege ismételte meg egy párszor. Bár ez még nem az igazi hasra fordulás, hanem az a "felkönyökölök oldalra hajtom a fejem és borulok" fajta, de ebből lesz majd az igazi.
Szóval a védőnőnél mért adatok szerint 4850 g és 59,5 cm.
Tegnap az ortopédián is jártunk. Egy nagyon kedves doki bácsi vizsgálta meg, az asszisztens nő meg egyenesen oda volt a pici lányért. Végülis minden rendben van ahogy azt sejtettük is :)
tovább(0 hozzászólás eddig)
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(0 értékelés eddig)

2. hónap

2017.02.10. 10:24
Igyekszem a másik blogról majd bemásolni a terhesség alatt írt bejegyzéseimet és az 1 hónap történéseit, de először a 2. hónapot írnám le amíg friss az élmény.
Csak egy gyors előzmény: 3700 grammal született a kislányom és 3510el jöttünk haza. Csak anyatejes. 1 hónaposan 4100 gramm volt amit a doktornő kevesellett így próbaszopira kellett mennünk. Ott 70 g -t szopott ami jónak számított. Aztán 2 hét múlva újra mérték akkor 4450g volt rá két hétra azaz 2 hónaposan azonban ugyanígy 4450g volt a súlya. Hadd ne mondjam mennyire kiborultam, főleg hogy a doktornőnél az újabb próba szopin csak 50 g-t evett. Másnap a védőnőnél a próbaszopi jól sikerült ott 100 g-t evett. Egész nap sírtam szinte. Bennem volt és egy kicsit még mindig bennem van a szaranya érzés. Egyszerűen már attól rosszul érzem magam ha anyatejet itatok vele cumisüvegből, Persze az megint más kérdés, hogy el se fogadja a cumisüveget.
Végül arra jutottam ha tényleg nem megy a súlya akkor inkább adok neki tápszert. Vettem egy másik cumisüveget ami olyan mint a cumija hátha így majd elfogadja, de nem mondanám hogy nagyon sikeres a dolog. Közbe vérvételre is elküldött vele a doktornő, szerencsére azzal rendben van minden.
Igazából ha az egy hónapot nézem akkor van fejlődés ha a 2 hetet akkor viszont nincs. Tekintve hogy milyen jó kedvű nem értem hogy miért nem ment a súlya, hisz gondolom én ha éhes maradna nem mosolyogna annyit és nem aludna nappal is simán 3-4 órát éjjel pedig 4-6 órát először majd 2-2,5 órákat. Persze ha már az aggódás bennem van akkor aggódok az miatt is nem e túl aluszékony.
Jobb ha kicsit leállítom magam, mert azt vettem észre hogy a héten már kissé meg is csappant a tejcsi. Éppen ennek érdekében, hogy azt visszahozzuk, egy kicsit többet kell pihennem mert reggel5-től este 9 ig végig talpon vagyok. Hisz az itthoni munkák meg a nagyot is vinni kell oviba itthon azért játszani is, mindemellett nincs idő pihenni így egy terhet levéve a vállamról hordatni fogjuk a kaját.
Aztán remélem visszaáll a rend és lesz tejecske bőven.
tovább(0 hozzászólás eddig)
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(0 értékelés eddig)