Terhesség hétről hétre

Neked irom, kicsi virágom, Sára

Elmesélem neked és a világnak, milyen volt várni rád, milyen volt, amikor eljött a nagy nap, a születésed napja, hogyan teltek a napjaink azóta, mit gondoltam, éreztem irántad. Hogyan lett minden nap egyre fontosabb a jelenléted, a tekinteted, a mosolyod. Mert nagy kihívást jelentesz, nagy megpróbáltatást és egy életnyi út van előttünk.

Szeptember 16 - október 20.

2008.10.20. 15:24
Kedves kislányom!

Megint eltelt egy hónap, megéltünk minden napját. Örömmel és bizalommal. Dolgaink jól alakulnak, lassan átköltözünk (most már csak a festés várat magára, bár a festék már megvan), én rengeteg dologra jöttem rá magammal, a többiekkel és a világgal kapcsolatosan. Olyan dolgokra, amelyek szabaddá tesznek. Rájöttem, nem kell harcolnom senkivel, magammal sem. Megértettem a kivetítés lényegét. Megértettem, hogy egy csomó dolog, amivel eddig foglalkoztam, nem az én terhem, nem nekem van vele dolgom. És ettől szabad vagyok. Hatalmam van a saját életem felett. Nem vágyom mások irányítására többé…

Ahogy én lassan visszatértem az utamra, te is, kislányom, egyre nyugodtabb lettél. És annyi minden történt az utóbbi bő hónapban, hogy nem is tudom, melyikkel kezdjem.

Először is. Nincs már balhé a lefekvéssel. Semmilyen. Attól függően, hogy aludtál napközben és kivel töltötted a napot, vacsorázunk 6-7 körül, majd vagy azonnal vagy egy kis játék után fekszünk. Apukádtól általában hétkor veszlek át, ilyenkor később – f9 körül – fekszünk, mert még haza kell érni. Ilyenkor apuval vacsorázol. Mosdás, mosakodás, fogmosás és zsupsz az ágyba. Elalváshoz jól jön egy kis tej vagy tápszer. Mire azt elszopogatod, már alszol is. Egyedül! A szobaajtót nyitva hagyom, a nappaliban egy nagyon halvány fényt hagyok és lemegyek. Nem beszélünk halkabban, persze nem is bömbölünk. Általában egy 15-30 perc alatt elalszol, bár tegnap elég sokáig tartott, mert délután későn feküdtél és sokáig aludtál. A napközbeni alvással is rendben vagyunk: kicsit nyafizol, hogy nincs kedved aludni, de azért pár perc alatt elbóbiskolsz. Nagyinál 11 körül fekszel, velem és apukáddal később, úgy 1 óra magasságában. Éjszaka többnyire jól alszol, nem ébredsz fel, reggel sincs sírás, mivel elalváskor nem vagyok ott, reggel sem ijeszt meg a hiányom. Egy szóval – nagyon elégedett vagyok. Tegnap annyira bátor voltam, hogy úgy lógtunk el este L-lel, hogy te még el sem aludtál – L anyukája elégedetten nyugtázta: egy mukk sem volt. Most volt az első alkalom, hogy L anyukájára hagytalak. Még egy kicsit cidris a dolog, de bízom benned.

A másik nagyon fontos dolog, hogy a jövő héttől kéthetente teljes hétvégét töltesz édesapádnál. Azaz ott alszol nála. A múlt héten hívott fel, először nemet mondtam, de utána próbáltam csak az ösztöneimre hallgatni, kikapcsoltam az agyamat, kizártam az agyalásaimat és azt éreztem, hogy te már kész vagy erre. Éreztem, hogy boldog leszel te is, apukád is. És megnyugodtam. Édesapád nagyon lelkes és nagyon drukkol, hogy minden rendben legyen. Beszerez neked mindenféle dolgot (cumis üveg, rugdalózó, cumi, miegyéb), hogy otthonosabban érezd magad és könnyebben szokd meg az ott alvást. Ezen a héten maradsz apukádnál először, szombaton lovagolni mentek, vasárnap meg más gyerekekkel szerveztek programot. Bízom abban, hogy jól fogod érezni magad majd.

A harmadik dolog, amiben látványos haladást látok, az a beszéded. Most már nem csak ismételsz mindent, szavakat mondasz, de kétszavas mondatokat is szerkesztesz. Legújabb szavaid: Dunáj (Duna), csokolá (csókolom), puk (pukizik), ülye (hülye, köszönöm, másik nagymama), palcsiki vagy pasziki (újjak), a könyvet is mondod, de nem tudom felidézni, csak megismerem, kárij (Carmen, mint opera), eszik (ha kaját kérsz), játszi (ha játszani akarsz vagy játékra hívsz), pasibu (köszönöm oroszul), kocsi, tara (villamos), mászcsik (kisfiú oroszul), kap-kap (eső), esi (esik az eső és az esernyő is), becsuki (nyitott ajtóra, vagy bármilyen más dologra, ami elzár valamit, pl. a kinyitott kenőcsős tégely tetejére), otiki (kinyitni oroszul, üvegekre, zárt dolgokra, nagyon értelmesen). Kifejezéseid: gyere ide/oda és csüccs ide/oda, mindkettőt mutatva is, jóeggely (jó reggelt), szia –név-. Egyre pontosabban találod el a néniket és bácsikat.

Külön kiemelném, hogy most már el tudod énekelni a Hinta palintát teljes egészében! Felismerhetően! A Csip-csip csókából megy a „szekérét”, a „rajta” és felismerhető a komámasszony, de egyelőre nem tudom még felidézni. Van még egy orosz mondóka is, aminek az elejét már mondogatod. Mostanában elég sok időt töltünk utazással, ezért nagyon jól jönnek a mondókák. Tanulom őket szorgalmasan, hogy legyen választék. Ahogy nekikezdünk, minden versike után mondod: jeső, azaz még.

Nagyon barátságos vagy mindenkivel, buszon, villamoson rendszeresen felajánlod a többieknek a vizedet vagy amit éppen rágcsálsz. Múltkor a játszótéren belefutottunk olyan két év körüli fiú-lány párosba (valószínűleg, egészen pici koruktól barátkoznak, nagyon együtt voltak), akik nagyon ellenségesek voltak veled. A kisfiú csak lökött, de a kislány meg is ütött. Ennek ellenére többször megkísérelted a közeledést és egyszer sem adtál „hangot” felháborodásodnak. Mosolyogtál és mentél utánuk. Vagy ötször próbálkoztál, aztán odébb álltál. Amikor meglöktek vagy a kislány a fejedre vágott, csak néztél meglepve, hogy ez-most-mi-ez?

Egyre „szebben” sétálsz – tegnap is kimentünk este (hogy fárasszalak) sétálni csak úgy bejártuk a környék utcáit. Egyszer kérezkedtél fel a karomba, amikor egy különösen hangos kutya szólalt meg. A kutya kérdés amúgy is érdekes – nagyon szereted a blökiket, azonban ha ugat, akkor azonnal belém csimpaszkodsz, mégpedig azzal a hamisítatlan „ragadós” fogással, amikor egész testeddel megkapaszkodsz, úgy, ahogy egy megijedt baba teszi. Ugyanakkor a kíváncsiság már erősebb benned, mert kukucskálsz, mondod, hogy „vau-vau”, mutatod is. Minden ugatásra, összerezzensz és kapaszkodsz, közben meg lesed, hol a kutya.

Egyre jobban táncolsz. És válogatsz a zenék között, vagyis nem minden zenére táncolsz, mozogsz. Ma reggel a fejedet ráztad amolyan igazi metálos stílusban egy a rádióból szóló rockosabb számra. Nagyon mókás volt. Fogalmam nincs, hol láttad, az is lehet, hogy ez egy ösztönös mozdulat volt.

Még mindig türelmetlen vagy, nem ismered a most, a később és a várjál időbeli megfelelőit. Ha kell valami, azt azonnal kéred, hiába magyarázom, hogy be kell fejeznem valamit, vagy meg kell mosnom a kezemet, mert koszos. Ha nem kapsz meg valamit azonnal, akkor hisztizel. Én próbálok következetes lenni és nem engedni. De pl. ma reggel a nagyi éppen az ellenkezőjét tette annak, amit én jónak látok. Ő mosogatott, te sajtot kértél. Türelmetlen voltál. Nyafogtál. Nagyi ahelyett, hogy megkér rá, várd meg, míg befejezi a mosogatást, abba hagyta a munkáját és már vágta is neked a sajtot. Szerintem, ezzel azt kommunikálja neked, hogy bármi is történjék, a te kívánságodnak azonnal teljesülni kell. És amikor majd ez nem így lesz, akkor ki fogsz borulni. Nem lesz könnyű dolgod, pici csillagom. Rájöttem, hogy nem nekem kell változtatnom anyukámon, az az ő dolga. És az sem jó, ha helyetted akarom megélni a dolgokat. Majd idővel megtanulod, hogy mi működik és kivel, milyen határai vannak nagyinak, nekem, apukádnak. Nem féltelek már, nem akarom erőszakkal megváltoztatni a sorsodat, mert nem teszek neked jót ezzel. Megvan a saját utad és nem nekem kell járnom rajta helyetted.

Puszillak, csillag!
Tetszett ez a bejegyzés?Értékeld!
(0 értékelés eddig)

Hozzászólások (1)

1. ydurtÜzenet2008.10.20. 23:07

Annyira jó ezeket olvasni. Ez az időszak még ránk várat, jó sokáig ahogy észre veszem :( de nagyon örülök, hogy van egy L-etek :) Nekem elég lenne egy K, vagy egy P, vagy bármely betű az ÁBC-ből :) Pisit irigyellek... nem tudnám HVG-re odaadni Bogarat... bár más a szituáció, picikét :) A beszéd... nálunk is megvolt a FASZOOOM időszek :-P Fogékonyak no, nincs mit tenni ;) Puszi:BogárANA

Szeretnél hozzászólni Te is? Kérjük lépj be előbb!
Sikeres belépés után a rendszer automatikusan visszadob ide!